1

Vaar mee op de Batavia

Een noodlottige schipbreuk in Nieuw Land Erfgoedcentrum

Nieuw Land Erfgoedcentrum Nieuws door

archief oud artikel 23 januari 2012 Geschiedenis Lelystad, Flevoland Het spannende verhaal van Willem Barentsz en zijn overwintering op Nova Zembla is bekend. Maar kennen we ook het verhaal van de Batavia? De bemanning van dit schip wachtte een dramatische schipbreuk voor de kust van Australië. Hoe dat afliep is te zien in het Nieuw Land Erfgoedcentrum.

Eén van de opvarenden van de Batavia neemt je in het Nieuw Land Erfgoedcentrum mee op een gevaarlijke reis. Terug in de tijd naar 1628, toen het gloednieuwe schip de Batavia koers zette naar Oost-Indië. Maar helaas voor de bemanningsleden kwamen ze nooit op hun bestemming aan. Het schip liep vast voor de westkust van Australië en de opvarenden strandden op een eiland. Hier begint de gruwelijke ontknoping...

Bataviawerf

In Lelystad is de nagebouwde Batavia te vinden, die veel bezoekers trekt. Samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Nieuw Land Erfgoedcentrum is er nu ook een tentoonstelling te zien over het beroemde schip. Bekijk originele voorwerpen uit het scheepswrak: van een scheepsbel tot een skelet van één van de opvarenden. Ook uit het Western Australia Museum te Freemantle komen veel vondsten. Het overblijfselen van het wrak van de Batavia liggen opgeborgen in dit museum.

Tentoonstelling

De expositie Schipbreuk, de noodlottige reis van de Batavia is tot en met 28 oktober 2012 te bezoeken. De voorwerpen die te zien zijn, wisselen steeds.

Kijk voor meer actuele tentoonstellingen op de UITagenda van DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2012-01-23 12:24:40 · Gepubliceerd: 23 januari 2012 - 255