1

Ervaar een dagje echte rust

Ontdek verscholen, rustige plekken in Nederland

Buitencentrum Drents-Friese Wold Redactioneel door
Foto 1. Vind rust in de natuur. Foto: Pexels.com

18 februari 2018 Natuur Stoutenburg, Utrecht Ontvlucht de drukte van alledag en kom tot rust met deze bijzondere en verrassende uitstapjes. Werk in de moestuin van een authentieke abdij, volg de stilte in een leefgemeenschap of reinig je lichaam in een Indiaanse zweethut. Dit zijn de meest rustige dagjes uit!

De rust van de natuur

Ervaar de rust van de natuur in het Drents-Friese Wold. Dit bijzondere nationale park hoort bij de grootste natuurgebieden van Nederland en ligt op de grens van Drenthe en Friesland. Bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden wisselen elkaar op een glooiende manier af. Volg een van de veertig gemarkeerde wandelpaden, waar je vaak geen mens tegenkomt. Maak een verfrissende avondwandeling en geniet van de zonsondergang met de Apemeer Wandeling. De wandelroute die 4,2 kilometer lang is, voert je langs prachtige vergezichten waar de zon haar laatste stralen op laat vallen.

Nederland telt twintig natuurparken. Bekijk hier alle natuurparken in Nederland voor een mooi stukje natuur in de buurt.

De devotie van het klooster

Slaap een nachtje in de het Gastenhuis van Abdij Egmond en neem deel aan de dagorde van de monniken. Hier draait het om echte rust, vrede en devotie. Afleiding van de buitenwereld dringt niet door de dikke kloostermuren heen en 's avonds is het er echt stil. Sta vroeg op voor het ochtendgebed, ontbijt in stilte en schuif aan bij de maaltijd van de monniken. Het is mogelijk om een aantal nachten te blijven op eigen gelegenheid. Of je kiest voor de begeleide retraites, gericht op het hervinden van jezelf en stil te staan bij hoe God de mens bedoeld heeft. Ook zonder een verblijf is iedereen welkom om de dagelijkse diensten van de monniken bij te wonen.

Vind bezinning bij een woongemeenschap

Omringd door het karakteristieke coulisselandschap van de Achterhoek staat Erve Veldink, een monumentale boerderij. Hier werken en wonen een aantal mensen samen in een kleine woongemeenschap. Gasten zijn welkom om van de rust en de natuur te genieten en hebben keuze uit een verblijf in één van de appartementen, het groepsverblijf of in de boomhut. Vanuit de mensen die Erve Veldink bewonen zijn er verschillende mogelijkheden voor begeleiding. Zo kun je een retraite ingaan, met of zonder begeleiding. Eén keer per maand staat er een tuinwerkdag op het programma, waar iedereen aan deel kan nemen om zo kennis te maken met de woongemeenschap. En om lekker buiten aan het werk te zijn!

De ontspanning van een zweethut

Ontspan bij een knapperend haardvuur midden in de natuur. Achter het Franciscaanse klooster in Stoutenburg ligt een ceremonieplaats van een Indiaanse zweethut. De houten hutjes zijn bedekt met lappen stof en worden verwarmd met hete stenen waar water overheen gegoten wordt. De warmte en de damp blijft in de hut hangen, net als in een sauna. De zweethutsessies zijn bedoeld voor lichamelijke en geestelijke reiniging en bezinning. Luister tijdens de vier gebedsrondes naar traditionele liederen en laat je lichaam doordringen met de heerlijke warmte.

Ontdek nog meer rustige dagjes uit. Of wandel eens rustig over het strand en creëer een moment van rust voor jezelf. Bekijk hier alle stranden.
Foto 2. Tijd voor bezinning. Foto: Pexels.com

Laatst gewijzigd: 2018-02-15 23:10:37 · Gepubliceerd: 18 februari 2018 - 29051