Volg de wijnroute door Zuid-Duitsland

Glooiende heuvels, jonge wijn en gastvrije boeren

Dagje weg in Duitsland Redactioneel door

archief oud artikel 28 juni 2014 Natuur Volg de welvingen van de wijnheuvels in Zuidwest-Duitsland. Via kronkelige wegen ontmoet je gastvrije boeren, jonge Riesling en huisgemaakte hartige taart. Welkom op de wijnstraat van de romantische Palts.

Rijnland-Palts - Pak de auto, de fiets of trek de wandelschoenen aan en verken elke bocht van de 85 kilometer lange wijnstraat. Ook al is het wijnseizoen pas in het najaar, elk seizoen geeft de heuvelachtige omgeving haar eigen charme. Tegen het einde van de zomer hangen de druiven vol rijpe trossen aan de takken, terwijl in de kille winter de kale knoesten zwart aftekenen tegen de witte sneeuw. Dit zijn de mooiste plekjes van de beroemde 'Weinstrasse'.

Bad Duerkheim: Wellnessbaden vol wijn

Maak een stop bij het wellnesscentrum van het Kurpark Hotel en neem een bad vol jonge wijn. Ook wel wellVINess genoemd. Vier aansluitend het wijnfestival mee met de lokale bevolking. Tijdens het zogenoemde 'Weinbergnacht' krijgen de wijnvelden 's nachts alle kleuren van de regenboog. Dit openluchtevenement geeft iedereen de mogelijkheid om vijftien verschillende wijnen uit de tweeduizend jaar oude regio te proeven. Een must voor echte wijnkenners, -liefhebbers en gezellige leken.
Wijnfestival: 26 tot 29 juli 2014.

Foto's: Flickr / Rolohauck & Martin Hoellinger
Foto's: Flickr / Rolohauck & Martin Hoellinger

Deidenheim: uientaart en jonge wijn

Dwars door het oude Deidenheim loopt de wijnstraat onverstoord verder. Het meeste van het land wordt hier gebruikt voor de druivenoogst. Al sinds 1972 vinden jaarlijks honderdduizenden wijnliefhebbers hun weg naar dit stadje voor het wijnfestival 'Deidesheimer Weinkerwe'. Klop gerust aan bij lokale wijnboeren die de poorten wijd open hebben staan. Hier is het mogelijk om alvast een glaasje jonge wijn te proeven, vergezeld van een versgebakken uientaart. Wees alert: niemand weet precies hoeveel alcohol in de nieuwe wijn zit!
Deidesheimer Weinkerwe: tweede en derde weekend van augustus.Foto's: Flickr / Rolohauck
Foto's: Flickr / Rolohauck

Wachenheim: middeleeuws fort

Fort Wachtenburg steekt triomfantelijk boven de wijnvelden uit. Het oude kasteel uit de 12de eeuw, biedt een prachtig uitzicht over de regio. Volg een rondleiding met spannende verhalen over de geschiedenis van de omgeving en het fort, bezoek een liederenavond vol muziek en goed eten en natuurlijk mag het glaasje wijn niet ontbreken. Kijk voor de nieuwste evenementen op de website van het kasteel.
Het kasteel is het hele jaar door geopend.

Bad Kreuznach: zelf wijn maken

Heb je wat langer de tijd en zin om alles te leren over het maken van wijn? Kom dan een tijdje helpen als vrijwilliger op een wijnboerderij. Een familiebedrijf in het wijngebied Rheinhessen heeft ruimte voor enkele enthousiaste medewerkers die graag in ruil voor onderdak komen helpen bij hun jaarlijkse wijnbouw. Om mee te kunnen doen aan dit project, is het noodzakelijk om een profiel aan te maken via de organisatie WWOOF.
Meehelpen op de wijnboerderij kan wanneer er voldoende plek is.

Ontdek de leukste uitstapjes in Duitsland.

Laatst gewijzigd: 2014-07-02 14:35:22 · Gepubliceerd: 2012-03-06 14:48:40 - 3775