1

Weekendje weg in Osnabrueck

Boetiekjes, vakwerkhuizen en concurrerende kerken

Zoo Osnabrueck Reportage door

archief oud artikel 26 april 2012 Toerisme Bezoek de eeuwenoude Duitse hanzestad Osnabrueck. De stad met de oude stadskern vol boetiekjes, waar de dertigjarige oorlog ten einde liep en de textielhandel tot bloei kwam. Maar ook de stad van de heksenvervolging, waar Joodse kunstenaars het zwaar hadden en de kerken streden om de grootste torens. Ontmoet Osnabrueck, historische vredesstad en winkelparadijs. De redactie van DagjeWeg.NL dwaalde twee dagen door deze prachtige Duitse stad!

Stap in de voetsporen van Karel de Grote, die in het jaar achthonderd dit Saksische bisdom stichtte. Begin een wandeltocht bij het eerste bouwwerk; de Dom St. Peter. Bewonder de prachtige kerk met zijn stille tuin en ongelijke torens. Loop langs rijen historische vakwerkhuisjes richting het marktplein waar de Marienkerk en het stadhuis van de Westfaalse Vrede staan. Laat je verrassen door kleine boetiekjes vol kunst en mode en geniet van een koffie bij Cafe am Markt.

Beklim de kerktoren

Volg de wenteltrap naar de nok van de Marienkerk, langs de reusachtige klokken en kijk uit over de oranje stadsdaken. Tegenover de kerk staat de Dom met zijn oneven torens. "De kerken wilden laten zien dat zij de meeste macht hadden en zo kerkgangers naar hun gebouw lokken", legt rondleidster Brigitte Neuhaus uit. "Er was niet genoeg geld om beide kerktorens te vergroten, dus is alleen de rechterkant verbouwd". Natuurlijk kon de Marienkerk niet achterblijven. "Er was geen ruimte om een toren te bouwen naast de kerk. Vandaar dat de toren in de kerk gebouwd is en zo'n aparte constructie heeft." stedentrip

Jodenvervolging bij de stadsmuur

Loop via de markt naar de Hegerpoort. Wandel over restanten van de historische stadsmuur uit de twaalfde eeuw. Opvallend is de grote poort die cadeau is gedaan door een rijke inwoner van de stad. Tip van Brigitte: "Stap meteen even binnen bij het oude stadscafé Alte Wirthschaft Peitsche, waar vroeger de paarden gestald werden en de reizigers een hapje en een drankje nuttigden. Nog steeds ontmoeten generaties Osnabrueckers elkaar in Peitsche." Aan de overkant van de straat ligt het Felix-Nussbaum-Haus. Breng een bezoek aan dit museum ter ere van de Joodse kunstschilder Felix Nussbaum. De schilder is in Osnabrueck geboren en overleden in concentratiekamp Auschwitz.

Lekker shoppen!

Wandel terug de stad in langs de Krahnstrasse en stop voor heerlijk schepijs bij Fontanella Eis Cafe. Aanrader is het typisch Duitse spaghetti-ijs met slagroom, chocoladesnippers en aardbeiensaus! In deze straat zijn de meeste kledingwinkels, antiquairs en woonwinkels gevestigd. De straat loopt over in de Grosse Strasse waar de familiezaak L&T een bezoekje verdient. Shop voor alle grote merken als Hugo Boss, Tommy Hilfiger en Ralph Lauren op de vele verdiepingen die stuk voor stuk een bijzondere inrichting hebben. Loop vanaf de Grosse Strasse door naar de rivier de Hase. Hier ligt de oude stadswal en de brug die vroeger gebruikt werd om heksen te verdrinken. Tegenwoordig hangen pasgetrouwde stelletjes gegraveerde hangsloten aan het metaalwerk en de sleutel wordt voorgoed in de oude Hase gegooid. shoppen

Hotel en wellness

Verblijf op loopafstand van het stadscentrum en het Centraal Station in het Advena Hotel Hohenzollern. Het driesterrenhotel beschikt over rustige kamers, een restaurant, een fitnessruimte en een spa & wellness. Geniet van een lekkere chocolademassage of een massage met warme kruidenstempels na een lange stadswandeling. Of neem een duik in het zwembad en ontspan in de sauna. 's Ochtends staat er een uitgebreid ontbijtbuffet klaar, met verse broodjes, huisgemaakte jam en verse vruchtensappen.

Tip: Breng ook een bezoek aan Zoo Osnabrueck.

Meerdere keren per dag rijdt de internationale trein van Amsterdam rechtstreeks naar Osnabrueck. De rit duurt drie uur en retourtickets zijn verkrijgbaar vanaf €38,00 per persoon. De stad is ook goed bereikbaar met de auto, maar denk wel om de verplichte milieusticker die verkrijgbaar is bij de ANWB.
Foto 1. Bewonder de oude binnenstad van Osnabrueck. Foto: Annette van den Berg.
Foto 2. Koop leuke kunstwerken gemaakt door locals. Foto: Annette van den Berg.
Foto 3. Geniet van de lekkere Duitse broodjes. Foto: Annette van den Berg.
Foto 4. Bewonder de oude details van de stad. Foto: Annette van den Berg.
Foto 5. Beklim de toren van de Marienkerk. Foto: Annette van den Berg.
Foto 6. Brand een kaarsje in Dom St. Peter. Foto: Annette van den Berg.
Foto 7. Wandel door de rustige kerktuinen. Foto: Annette van den Berg.
Foto 8. Ontdek de geschiedenis van vredesstad Osnabrueck. Foto: Annette van den Berg.

Laatst gewijzigd: 2022-01-21 10:19:54 · Gepubliceerd: 2012-04-17 09:08:40 - 10600


-advertentiepositie-