Oog in oog met oorlog

Kunsthal Rotterdam drukt bezoekers met neus op de feiten

Kunsthal Nieuws door

archief oud artikel 4 mei 2012 Geschiedenis Rotterdam, Zuid-Holland Bevrijdingsfestivals en andere feestelijkheden, daar kijken we allemaal naar uit. Maar wie staat er echt stil bij de oorlog? Fotograaf Martin Roemers laat niemand de keus, maar drukt je met de neus op de feiten. In de tentoonstelling De Ogen van de Oorlog staren de blinde ogen van oorlogsslachtoffers de ruimte in. Luister naar hun verhaal in de Kunsthal Rotterdam.

Traditiegetrouw herdenken we op 4 mei alle Nederlandse slachtoffers die in oorlogssituaties sneuvelden sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar behalve deze groep maakt de oorlog overal ter wereld nog veel meer slachtoffers. Fotograaf Martin Roemers fotografeerde veertig oorlogsblinden uit Nederland, België, Duitsland, Engeland, Rusland en Oekraïne. Achter hun blinde ogen gaan ingrijpende verhalen schuil. In de tentoonstelling De Ogen van de Oorlog, nu te zien in de Kunsthal Rotterdam, komen deze verhalen boven tafel. De geportretteerden beschrijven hoe zij blind werden en hoe hun leven daardoor veranderde.

Veel van de verhalen kennen een wrange wending. Veel van de geportretteerden zijn namelijk blind geworden door achtergebleven munitie. Zo vond de Duitse Anja Stupp samen met haar speelkameraadjes in het bos een kist. Ze maakten de 'kist' open en een explosie volgde. De kist bleek een pantsermijn. Alle kinderen vonden de dood, behalve Anja. Zij overleefde omdat ze achter de andere kinderen stond.

De eindeloze Oorlog

De tentoonstelling De Ogen van de Oorlog is het vervolg op een eerdere serie van Martin Roemers. In 2007 was De eindeloze Oorlog te zien in de Kunsthal. Roemers heeft een bijzondere belangstelling voor de gevolgen van de oorlog en hij maakte dan ook al diverse exposities met dit onderwerp. Zijn werk hangt onder andere in het Legermuseum Delft en het Rijksmuseum Amsterdam.

Bezoekersinformatie

De Ogen van de Oorlog.
Van 3 mei tot en met 26 augustus 2012.
Toegang: € 11,- voor volwassenen en € 2,- voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2012-05-07 09:31:21 · Gepubliceerd: 4 mei 2012 - 505