1

Bekijk foto's uit de Tweede Wereldoorlog

Tentoonstelling 'Vreemden in het Vizier' laat Duitse fotoalbums zien

Legermuseum Nieuws door

archief oud artikel 7 mei 2012 Geschiedenis Delft, Zuid-Holland Ontdek de foto's die Duitse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog gemaakt hebben. In het Legermuseum staat de nieuwe tentoonstelling 'Vreemden in het Vizier'. Duitsers werden aangemoedigd om foto's te maken aan het front, maar wat fotografeerden zij? En wat zegt dit over hun beeld over verschillende culturen?

"Nederland werd gezien als broedervolk, die keek men recht in de ogen," begint Franklin van der Pols van het Legermuseum in Delft. "De Slavische volkeren aan het oostfront werden gezien als untermenschen, dus daar keek men op neer." Ontdek tijdens de fototentoonstelling 'Vreemden in het Vizier' in het Legermuseum, hoe de Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog aankeken tegen verschillende landen en culturen.

Propaganda maken

Tijdens de oorlog namen honderdduizenden Duitse soldaten hun fototoestel mee naar het front. Zij kregen duidelijke instructies hoe zij foto's moesten maken van elkaar en van de lokale bevolking. De amateurbeelden brengen een scherpe tegenstelling naar voren. De Duitse blik op de Sovjet-Unie is vaak racistisch, zo tonen de foto's en bijschriften het 'achterlijke' van de Slavische cultuur. Nederland komt daarentegen naar voren als zijnde 'overwonnen', gelijkwaardig en als toeristische trekpleister. Naast verwoeste steden hangen er ook foto's van soldaten die een bezoekje aan de Dam in Amsterdam brengen.

Uniek fotomateriaal

Blader door de fotoalbums van Duitse soldaten die uit particuliere collecties komen. Veel Duitsers stuurden hun kiekjes naar de familie om te laten weten dat het goed met ze gaat. De expositie is aangevuld met foto's uit het Rijksmuseum Amsterdam en andere musea in Nederland en Duitsland. De tentoonstelling is nog te zien tot 29 juli 2012 in het Legermuseum in Delft. Toegangsprijs is € 7,50 voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen. Na het jaar 2012 sluit het Legermuseum de deuren. De wisseltentoonstelling 'Vreemden in het Vizier' is de laatste expositie die hier te zien is.

Ontdek de populairste musea van Nederland!

Laatst gewijzigd: 2012-05-07 08:11:13 · Gepubliceerd: 7 mei 2012 - 1339