1

Dagje uit dit weekend!

Haring en oranje

Vlaggetjesdag Redactioneel door

archief oud artikel 7 juni 2012 Toerisme Natuurlijk zit heel Nederland aanstaande zaterdag aan de buis gekluisterd voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal. Maar ook de rest van het weekend is er genoeg te doen. Het wordt een Hollands weekend met Hollandse Nieuwe en de Nederlandse munt. Maak er wat moois van!

Ieder jaar zorgt de komst van de Hollandse Nieuwe voor een feestje in Scheveningen. Jaarlijks wordt hier traditioneel het eerste vaatje haring geveild. De opbrengst van deze eerste haring gaat naar een goed doel. Zaterdag kan iedereen deze nieuwe haring proeven op Vlaggetjesdag. Smul van een lekker vet harinkje samen met de kinderen in het Kinder Haringproeflokaal, terwijl de shantykoren hun liederen ten gehore brengen. Bij de tweede haven komt het oude Schevenings dorp tot leven en ook op het water is van alles te zien. Wat je absoluut niet mag missen is de vlootschouw van visserschepen. De deelnemers strijden dan om de prijs voor de mooiste bevlagging. Vier ook Vlaggetjesdag!

Vlaggetjesdag 2012
Zaterdag 9 juni.
Van 10:00 uur tot 19:00 uur.
Toegang: gratis.

Oranjefans verzamelen in de Linnaeushof

Dit weekend mogen de oranje outfits weer uit de kast, want het Nederlands elftal speelt de eerste wedstrijd van het EK. Ook in de Linnaeushof zijn de Oranjefans welkom, als ze maar mooi verkleed zijn. Ieder kind wat zich als fan of als speler van het elftal aankleed, krijgt korting op de toegangsprijs en daarbij nog een mooi cadeau. In het park is spelen bezoekers tijdens de EK Weekenden (ieder weekend vanaf 9 juni tot en met 1 juli) op verschillende manier voetbal. Dit weekend schiet de voetbal rond tijdens een potje Panna knock-out voetbal. Speel mee!

EK weekend in de Linnaeushof.
9 en 10 juni 2012.
Toegang: € 10,50 voor volwassenen en kinderen.

Dag van de Munt

Elke dag rollen de glimmende euro's door onze handen, naar de kassa, in een portemonnee. Het hele land door! De reis van al deze munten begint in het historische Muntgebouw in Utrecht. Hier wordt de Nederlandse munt geslagen en maakt de Koninklijke Nederlandse Munt ook speciale munten en penningen. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Kom dan op 9 juni, de Dag van de Munt, naar het Muntgebouw en neem een kijkje achter de schermen. Alleen op deze dag is het gebouw open voor publiek. Kinderen hebben een streepje voor, want zij mogen behalve rondkijken, ook zelf een munt maken!

Dag van de Munt.
Zaterdag 9 juni van 9:00 uur tot 16:00 uur.
Muntgebouw Utrecht.
Toegang: gratis.

Dier of ding?

Lekkere hapjes voor hond of kat vinden gretig aftrek in de supermarkt. Onze geliefde huisdieren hebben het goed en we knuffelen en kroelen naar hartenlust met ze. Vroeger was dit wel anders. Mensen leefden met hun dieren meer uit praktisch oogpunt. Paarden werkten op het land, de honden waakten over het huis en de koeien gaven melk. Het Natuurmuseum Fryslân laat in een boeiende tentoonstelling zien hoe de rol van huisdieren is veranderd. Bezoekers mogen op hun gemak rondlopen tussen de collectie huisdieren, maar gaan ook zelf aan de slag. Want hoe zie jij een dier? Als een levend wezen met gevoelens of een object wat we mogen gebruiken? De tentoonstelling Dier of ding opent op 9 juni.

Dier of ding?
Natuurmuseum Fryslân.
Van 9 juni tot en met 7 oktober 2012.
Toegang: € 6,- voor volwassenen en € 4,50 voor kinderen.

Vergeten dieren van Artis

Apen, olifanten, leeuwen en pinguïns, in de dierentuin kunnen ze zeker op bekijks rekenen. Maar dat geldt niet voor alle dieren. Wie blijft er stilstaan bij de kantjil of de helmbasilisk? Deze en andere dieren worden doorgaans vergeten. Artis wil hier iets aan veranderen en besteedt deze zomer extra aandacht aan tien van deze 'vergeten' dieren. Loop mee met de rondleiding of download de Artis-app en ga op bezoek!

Zomer van de Vergeten Dieren.
Artis Zoo Amsterdam.
Toegang: €18,95 voor volwassenen en € 15,50 voor kinderen.

Geen zin in Hollandse kou? Zoek Hawaï in eigen land!

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 7 juni 2012 - 784