Zomer in Den Haag

Haags Historisch Museum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Vier de zomer met kunstenaar Isaac Israëls

8 juni 2012 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Deze zomer duikelt Den Haag een oude beroemdheid op: Isaac Israëls. Het werk van deze impressionistische kunstenaar schittert tot en met 23 september in vijf Haagse musea. Een terugblik naar het Den Haag en Scheveningen van de vorige eeuw.

Rond het begin van de 20e eeuw was Den Haag een bloeiende stad, waar genoeg te beleven viel. De industrie bracht werkgelegenheid en Schevening groeide uit tot een echte badplaats. Strandgasten flaneerden over de boulevard en genoten van concerten. Kunstschilder Isaac Israëls liep in deze tijd ook rond en legde het leven in Den Haag vast. Dit fraaie stukje geschiedenis schittert deze zomer in het Haags Historisch Museum. In de tentoonstelling Isaac Israëls in Den Haag zijn 55 werken te zien van het Haagse stadsleven.

Het Haags Historisch Museum concentreert zich deze zomer niet alleen op Isaac Israëls. Ook Muzee Scheveningen, het Louis Couperus Museum, Panorama Mesdag en het Haags Gemeentearchief laten werk van de kunstenaar zien. Zo is er in Muzee een expositie te zien met schilderijen van het mondaine Scheveningen en staat Panorama Mesdag in het teken van Israëls' vrouwelijk schoon.

Isaac Israëls

Met zwierige penseelstreken vereeuwigde hij het turbulente nachtleven in Amsterdam, legde het Parijse publiek vast en ving de jonge Engelse danseresjes. De Haagse kunstschilder Isaac Israëls leidde een boeiend leven. Zijn vader Jozef Israëls, een meester uit de Haagse School leidde hem op, waarna hij zijn eigen weg ging. Hij zwierf van Amsterdam tot Parijs en Londen om uiteindelijk terug te keren naar Den Haag. Door zijn prachtige impressionistische techniek zorgde hij voor blijvende faam van de Amsterdamse Impressionisten, de kunststroming waartoe hij behoorde.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 2012-06-07 15:29:47 - 884