Zand tussen je tenen

Blote voetenpaden - verrassing voor de voeten!

Thema van de maand: zand & strand Redactioneel door

archief oud artikel 21 juni 2012 Natuur Eerst kriebelt het gras tussen je tenen en daarna doet het zand dat nog eens dunnetjes over. Een wandeling over het blotevoetenpad is voor voeten een grote verrassing! Sokken en schoenen zijn verboden, dus trek die maar snel uit en zet voet op één van de blotevoetenpaden.

Het wandelen op een blotevoetenpad is te vergelijken met een massage voor je voeten. De verschillende ondergronden van mos en klei tot modder en kiezels masseren de blote voeten en zorgen voor een betere doorbloeding. En dat geeft meer energie! In het Blotevoetenpark in Brunssum wacht een stevige uitdaging voor de blote tenen. Over een traject van vier kilometer lopen de wandelaars over een gevarieerde bodem. Koud en warm, vochtig en droog: het is een waar avontuur voor de zintuigen! Onderweg zijn er diverse voetenspelletjes te spelen en staan er voetenspreuken.

Lopen over vuur

Echt spannend voor de blote voetjes is de vuurloop. Groepen vanaf twaalf personen mogen dit enerverende wandelingetje gaan proberen. Op blote voeten lopen ze over gloeiend houtskool. Hierbij treedt niet of nauwelijks verbranding op, doordat houtskool slecht warmte geleidt. Maar toch is het lopen over de gloeiende kolen een behoorlijke stap. Wie durft het aan? Dit arrangement wordt vaak gebruikt als teambuilding.

't Blode Fuottenpaad

Een wandeling op 't Blode Fuottenpaad in het Groningse Opende is een reis naar het onbekende. Proeven, voelen, ruiken, horen en zien: alle zintuigen worden hier geprikkeld. Maar vooral voor blote voeten is dit pad een grote ontdekkingstocht. Spring van steen naar steen en beland op het Dreumeiland. Of laat de voetjes bungelen op de Bungelbank en plens ze in het water op het Wotterzitje. 't Blode Fuottenpaad is altijd open en gratis toegankelijk, dus schop de schoenen uit en ervaar het maar.

Wandelen over de zeebodem

Waar vroeger het water de zachte aarde streelde, zijn het nu de blote voeten die de zeebodem van de Zuiderzee betreden. Over een route van 2,5 kilometer lopen de blotevoetenwandelaars over de afwisselende bodem van het Blote Voeten Zeebodempad. Maar eerst krijgen de voeten een weldadig Kneipp voetenbadje. Dit koudwaterbassin is gevuld met bronwater, opgepompt uit de diepte van de voormalige Zuiderzee. Het pad voert verder over allerlei ondergronden: van hout tot kiezels en gras. Onderweg staan informatieborden over het gebied en de landbouwgewassen. Neem zelf een handdoek mee en spoel als laatste de ontspannen onderdanen af onder de voetendouche.

Vind leuke wandelroutes op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 21 juni 2012 - 2236