Rondje om de Utrechtse kerken

Kerken kijken Utrecht

Kerken Kijken Utrecht Nieuws door

archief oud artikel 26 juni 2012 Cultuur Utrecht, Utrecht Vele statige kerkgebouwen sieren de binnenstad van Utrecht. Maar meestal zitten de deuren van deze kerken potdicht en blijft het bijzondere interieur verborgen. Behalve tijdens het project Kerken Kijken Utrecht. Van 26 juni tot en met 8 september verwelkomen twaalf kerken iedere nieuwsgierige voorbijganger.

Bij iedere kerkdeur staan de komende maanden vrijwilligers klaar om geïnteresseerden een kijkje te geven in twaalf Utrechtse kerken. En dat is vaak een verrassende ervaring. Zo is er de St. Willibrordkerk, van buiten een gewoon kerkgebouw. Maar binnen laat deze kerk een heel ander uiterlijk zien. Kleurrijke schilderingen, glas-in-loodramen en prachtige houtsnijwerken. De kerk is een compleet kunstwerk. Heel anders is de Lutherse kerk. Geen versieringen en geen glas-in-lood, maar bescheiden details zoals het orgel met zwaan en twee engelen. Iedere kerk heeft zo zijn eigen charme. Bekijk ze gerust allemaal van binnen, want de toegang en de rondleiding zijn gratis.

Kerken Kijken

Utrecht kent een rijke geschiedenis als het op kerken aankomt. Het bekendst is natuurlijk de Domkerk, met de hoogste kerktoren van Nederland. Maar daarnaast staan er nog twee zogenaamde kapittelkerk, een grote kloosterkerk, kapellen en schuilkerken en katholieke kerken. Het cultuurhistorische project Kerken Kijken Utrecht wil iedereen kennis laten maken met de verschillende kerkgebouwen, de bezienswaardigheden en de historie. Ieder jaar openen de kerken daarom hun deuren en liggen er informatieboekjes klaar. Ieder jaar komen er ruim 50.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar Utrecht om de kerken te bezichtigen.

Geen tijd of zin om naar Utrecht te reizen? Bekijk de kerken dan via Google Streetview. Ja, je mag zelfs binnenkijken!

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 26 juni 2012 - 449