Zomervakantie met een handicap

Geniet van de leukste uitjes voor kids met een beperking

Dagje weg in de zomervakantie Redactioneel door

archief oud artikel 1 augustus 2012 Toerisme Een geschikt uitstapje vinden is niet voor iedereen even makkelijk. Een rolstoel kan niet overal naar binnen, op de rug van een paard zitten is lastig zonder gevoel voor balans en een museum is maar saai wanneer je niks ziet. DagjeWeg.NL zet daarom de leukste activiteiten op een rij voor kinderen met een handicap, zodat echt iedereen kan genieten van de zomervakantie!

Paardrijden met een huifbed

Huifbedrijden is een goed alternatief voor ernstig, meervoudig gehandicapte kinderen die graag willen paardrijden. Leun achterover in het huifbed, een ijzeren frame met een soort hangmat ertussen. Voel de ruggen van de twee pony's die onder het bed lopen bewegen. De warmte die de paarden afgeven en hun bewegingen, stimuleren de bloedsomloop. Stijve spieren worden soepel, spasticiteit neemt tijdelijk af, de longen worden geactiveerd en de stoelgang verbetert. Er zijn ruim twintig maneges in Nederland waar je kunt huifbedrijden, waaronder de Prinses Máxima Manege uit onderstaande video.

Spannende outdooractiviteiten

Rondvliegen tussen de bomen, abseilen en afsluiten met een trapezesprong. Het outdoorpark van Outdoor Laarbeek is voor heldhaftige kinderen met een beperking die hun grenzen willen verleggen. Verken het indrukwekkende park met een hoogteparcours van drie verdiepingen, zak naar beneden via de rolstoelabseilwanden of vlieg door de lucht met de Big Swing. Wie liever vaste grond onder zich heeft kan meedoen aan een GPS-tocht, een bouwactiviteit met bamboestokken of het rolstoelparcours rijden. Dankzij klimgordels kunnen de kinderen aan alle activiteiten meedoen.

Varen door De Biesbosch

Vaar een middag door het Nationale Park De Biesbosch met een geruisloze fluisterboot. Het stille bootje is toegankelijk voor rolstoelen, en laat je heel dicht bij de natuur komen. Geniet van het gekwetter van de vogels, tuur naar de waterkant voor herten en tel de insecten op het water. De fluisterboot heeft plaats voor acht personen, waarvan er drie in rolstoelen kunnen zitten. Dankzij het verstelbare stuurwiel, kan de rolstoel onder het stuur worden geplaatst zodat iedereen de boot kan besturen. De boot is te huur bij Biesboschcentrum Dordrecht.

Beeldhouwen op de tast

Zijn activiteiten binnenshuis een betere oplossing? Doe dan mee aan de workshop 'Beeldhouwen op de tast'. Deze creatieve middag aan huis is geschikt voor blinde en slechtziende kinderen. Voel de gladde kanten van het blok speksteen en gebruik schuurpapier of een vijl om mooie vormen te maken. Of steek je vingers in de chamotte klei en maak kleine beeldjes. Versier ze met schelpen voor een bijzondere structuur. De workshop kost €10,00 per kind, inclusief materialen, exclusief reiskosten.

Duiken en spelen onder water

Duiken is een magische ervaring waar iedereen van kan genieten. Ook kinderen met een beperking. Sportclub Only Friends nodigt juist deze kinderen uit om de bijzondere onderwaterwereld te ontdekken in het zwembad van het Ronald McDonald Centre. Zak mee het water in, onder professionele begeleiding, en beleef de andere manier van ademen. Blaas leuke bellen die razendsnel omhoog schieten in het water en spel spelletjes op de bodem van het zwembad. Een ontspannen activiteit die je het dagelijkse leven even laat vergeten.

Aangepaste speeltuinen

Lekker een dagje naar de speeltuin? De Speeltuinbende heeft speelplekken uitgeprobeerd en goedgekeurd voor kinderen met én zonder handicap. Zoek een speeltuin bij jou in de buurt:
Aangepaste speeltuinen weergeven op een grotere kaart

Ontdek nog veel meer leuke activiteiten die geschikt zijn voor mensen met een handicap!

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 2012-07-23 15:29:30 - 997