1

Haakneuzen, paardengebitten en zoeloelippen

Lachen, gieren, brullen om karikaturen

Museum van de Twintigste Eeuw Nieuws door

archief oud artikel 24 september 2012 Cultuur Hoorn, Noord-Holland Een haakneus, sproeten, een onderkin of een overbeet, vrijwel iedereen heeft wel een opvallend element in zijn of haar gezicht. Wie denkt dat dit niet geldt voor beroemdheden, moet maar eens een bezoekje brengen aan het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. Daar bewijst kunstenares Johanna Veerenhuis het tegendeel met een grote reeks 3D karikaturen waar menig beroemdheid niet bepaald mooi uit de verf komt...

Bij het maken van een karikatuur worden opvallende gelaatstrekken extra benadrukt, waardoor er een hilarische, maar uitvergrote weergave van de werkelijkheid ontstaat. Misschien is het niet voor iedereen leuk om geconfronteerd te worden met zijn zwakkere plekken, maar karikaturen van anderen zijn daardoor juist er grappig. In het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn kun je de komende week nog heel wat in je vuistje lachen om grote oren, rare ogen of lelijke gebitten. Kunstenares Johanna Veerenhuis maakte namelijk tientallen karikaturen van beroemdheden. Dit deed ze niet met pen en papier, maar met haar handen en klei. Het resultaat is te zien tijdens de expositie VIP's in 3D in het Hoornse museum.

Van André Hazes tot Marilyn Monroe

In de tentoonstelling worden voor het eerst Johanna haar 'twaalf transformaties' getoond aan het publiek. Hierbij transformeerde de kunstenares twaalf beroemde portretschilderijen naar 3D beeldjes. Zo is nu voor het eerst Vermeer's 'Meisje met de Parel' in 3D te zien maar ook het zelfportret van Vincent van Gogh en Rembrandt. Verder zijn er nationale en internationale vereeuwigd met een beeldje. Van André Hazes tot Marilyn Monroe en van Ben Saunders tot Annie M.G. Schmidt. Maar ook Jan Mulder, Amy Winehouse, The Beatles en de koninklijke familie zijn te bewonderen in het museum.

Wereldkampioen

Johanna begon in 2009 met het boetseren van de karikaturen. In korte tijd werkte de kunstenares zich naar de top; ze werd al twee keer wereldkampioen in haar vakgebied. Johanna wil met haar sculpturen van BN-ers en wereldberoemdheden laten zien hoe mooi en uniek mensen zijn. Ze vindt het dan ook belangrijk dat er om haar karikaturen gelachen kan worden.

De tentoonstelling VIP's in 3D is nog tot 30 september 2012 te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw. Volwassenen betalen 6,- euro entree, kinderen mogen voor 3,50 euro naar binnen.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 24 september 2012 - 646

Activiteiten Museum van de 20e Eeuw

Nu te bezoeken

Expositie 90 jaar LEGO


Het museum in Hoorn heeft inmiddels al 130.000 bezoekers met de expositie “90 jaar LEGO” ontvangen. In drie zalen zijn veel diorama’s, bouwwerken en historisch LEGO te ontdekken.