Wie is Jan van Eyck?

Museum Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen Nieuws door

archief oud artikel 13 oktober 2012 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Museum Boijmans Van Beuningen verwelkomt vanaf vandaag met trots bezoekers voor de tentoonstelling De weg naar Van Eyck. Met bijzonder kostbare en fragiele werken uit Europa en de Verenigde Staten schetst het museum het beeld van de kunstzinnige weg die beroemd kunstschilder Jan van Eyck aflegde.

Hoe zuur het ook is, de meeste kunstenaars krijgen pas na hun dood waardering voor hun werk. Vincent van Gogh bijvoorbeeld verkocht tijdens zijn leven slechts één schilderij en had niet het minste vermoeden van zijn uiteindelijke roem. Hoe anders was het eeuwen daarvoor met de Vlaamse kunstschilder Jan van Eyck. Al tijdens zijn leven roemden de mensen hem om zijn realistische schilderijen. In plaats van een gewone ambachtsman, wat in die tijd gewoon was voor een schilder, ging Van Eyck door het leven als een beroemd persoon. Maar hoe hij werkelijk tot zijn schilderstijl kwam, wie hem inspireerde en opleidde en welke reizen hij maakte? Het blijft gissen door de beperkte documentatie van die tijd. Museum Boijmans Van Beuningen doet een poging om met werk van zijn tijdgenoten, zijn voorgangers en van hemzelf een beeld te schetsen.

De weg naar Van Eyck

Dat Museum Boijmans Van Beuningen belangstelling heeft voor Jan van Eyck is niet zo gek. Het museum is namelijk als enige in Nederland in het bezit van een echte 'Van Eyck'. Dit schilderij De drie Maria's aan het graf is voor de tentoonstelling gerestaureerd en schittert in de laatste zaal van de tentoonstelling. Op 8 mei 1940 arriveerde het schilderij op Schiphol uit Londen, de duurste aankoop van het museum ooit. Het werk laat heel goed zien hoe fijn de schildertechniek van Van Eyck was en hoe hoog de kwaliteit van zijn werk. Maar nog meer dan om Van Eyck draait de expositie om de schilderkunst tussen 1390 en 1430, vââr Jan van Eyck dus. Deze meesters legden als het ware de basis voor de volgende generatie. Dat Van Eyck als revolutionair werd gezien dankt hij alleen maar aan zijn voorgangers, zo blijkt dit najaar in Museum Boijmans Van Beuningen.

Enige en laatste kans

Uit een Italiaanse privécollectie kwam er een speciaal werk naar Rotterdam. Op dit driedelige paneel is de Zalving van Christus te zien, gemaakt rond 1410 in Brugge. Conservator Friso Lammertse zei erover: "Het is heel bijzonder dat een totaal onbekend schilderij uit deze periode opduikt. Het is bovendien van zeer hoge kwaliteit. De rechterzijvleugel met Johannes de Doper behoort tot de mooiste schilderijen die nog bestaan van de Nederlandse kunst rond 1400." Door de kwetsbaarheid van deze en de andere overgebrachte kunstwerken is het de eerste en waarschijnlijk de laatste keer dat een tentoonstelling uit deze periode te zien is. Ook is er een eeuwenoude tekening te zien uit het atelier van Van Eyck, die pas onlangs ontdekt is.

"De uiterst kostbare werken van de meest geniale schilders van Europa"(Boijmans)

Bezoekersinformatie

De weg naar Van Eyck.
Van 13 oktober 2012 tot en met 10 februari 2013.
Toegang: € 16,50 voor volwassenen en gratis voor kinderen. (de toeslag die voor deze tentoonstelling geldt is bij genoemde prijs inbegrepen)

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 2012-10-12 14:37:31 - 786