1

Haaien op de operatietafel. Kom kijken!

Wetenschappers ontleden haaien in Naturalis

Museum Naturalis - Nationaal Natuurhistorisch Museum Nieuws door

archief oud artikel 19 oktober 2012 Natuur Leiden, Zuid-Holland Zes grote haaien liggen er vandaag op de operatietafel in Naturalis. Klaar om helemaal binnenstebuiten gekeerd te worden! In LiveScience gaat een groep deskundigen aan de slag om alles uit de magen van deze roofdieren naar buiten te halen. En iedereen mag toekijken!

Wie denkt dat Naturalis een stoffig, historisch museum is, die heeft het helemaal verkeerd begrepen. Ja, in Naturalis is veel te vinden over de natuur en het ontstaan daarvan. Maar eigenlijk is dat hartstikke spannend! In het Naturalis Biodiversity Center staan bezoekers met hun neus boven op het ontleden van allerlei diersoorten. En vandaag is dat extra spannend, want er ligt niet zomaar een beest op de tafel. Een team van deskundigen gaat aan de slag met vijf haaien uit de Oosterschelde: vijf ruwe haaien en één gladde haai. De dieren worden letterlijk binnenstebuiten gekeerd, want de deskundigen zijn benieuwd wat er in hun magen zit. Zo willen ze ontdekken of het eten van de haaien te maken heeft met de vorm van hun kop. Bij haaien zit er veel verschil tussen de koppen. Pepijn Kamminga van Naturalis doet onderzoek naar de vorm van de haaienkoppen en hoe deze zo zijn geworden als ze nu zijn. De vijf haaien die onderzocht worden komen uit de Oosterschelde:

Bezoekersinformatie

LiveScience in Naturalis.
19 oktober van 11:00 uur tot 15:00 uur.
Toegang: € 8,- voor kinderen en € 11,- voor volwassenen.

Live Science

De biologen in Naturalis laten iedere week zien hoe ze dieren prepareren, voordat ze de collectie in kunnen. Een boeiend schouwspel, voor wie er tegen kan. In de WerkStraat lopen elke dag medewerkers rond die druk bezig zijn met het sorteren, fotograferen en digitaliseren van allerlei planten en dieren. Kom ze gerust helpen of stel vragen!

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 19 oktober 2012 - 338