1

Wintertips voor een prikkie

Voordelige winteractiviteiten in Nederland

Betaalbare dagjes weg Redactioneel door

archief oud artikel 28 november 2012 Cultuur De dure decembermaand staat weer voor de deur. Nadat alle sinterklaasinkopen achter de rug zijn en met het vooruitzicht op de kerst blijft er nog maar weinig geld over voor een dagje weg. Dat is jammer, want door het hele land zijn er de komende weken gezellige kerst- en winteractiviteiten gepland. Zo zijn er kerstmarkten om af te struinen of culinaire evenementen waar je winterse heerlijkheden kunt proeven. Ook hebben veel theaters wintervoorstellingen voor het hele gezin op het programma staan. Hieronder vind je een aantal leuke ideeën voor betaalbare winteractiviteiten.

Magisch Maastricht

Het hele centrum van Maastricht stráált in december. In 2011 werd Maastricht verkozen tot 'Mooiste kerststad van Nederland'. Maar niet alleen hierom is Maastricht een hotspot in wintertijd. Het is ook de ideale plek om lekker te winkelen. Behalve het reguliere winkelcentrum is er op het Vrijthof een sfeervolle kerstmarkt. Wil je niet teveel geld uit geven, kun je altijd in de bijzondere boetieks ideeën op doen om zelf je eigen cadeaus te maken.

Op 30 november is er een feestelijke opening op het Vrijthof met een gratis concert, verzorgd door Opera Zuid met onder andere Marco Bakker, Martijn Sanders de Limburgse stersopraan Kim Savels- bergh en Opleiding Dans Maastricht.

Het Bosch Winterparadijs

Dit jaar is het Brabantse 's Hertogenbosch voor de derde keer achtereen gekozen als 'Meest Gastvrije Stad'. Dit is zeker ook te ervaren tijdens het het Bosch Winterparadijs van 14 tot en met 30 december. Aan de voet van de Sint-Janskerk is hiervoor een podium, een kerstmarkt en een ijsbaan opgezet, waar iedere dag originele en traditionele activiteiten georganiseerd worden. Er zijn gratis optredens van regionale koren en muziekgezelschappen en voor een hapje of drankje kun je terecht in het Winterpaviljoen. Een bijzonder evenement is Joris' Kerstboom. In deze grote boom kunnen bezoekers vanaf 15 december een foto hangen van een dierbare die ze in het zonnetje willen zetten.

In 's Hertogenbosch vind je veel uitstekende horecagelegenheden. Kijk of je restaurant naar keuze ook kortingsbonnen aanbiedt voor een kerst- of wintermenu.

Amsterdam Light Festival

Ook in onze hoofdstad zijn er talloze spektakels waar je je ogen uit kunt kijken. Van 7 december t/m 20 januari zijn de kanalen en grachtenpanden in Amsterdam prachtig verlicht. Er zijn lichtkunst-projecten en video-projecties van nationale en internationale kunstenaars, maar je kunt ook zelf aan de slag met een workshop nachtfotografie.

Ook een bezoekje aan Artis is de moeite waard in de kerstvakantie. Na het ondergaan van de zon is er een subtiel verlichte route door de dierentuin.
Tijdens Christmas Canal Parade op 15 december varen zo'n 40 uitbundig versierde boten door de Amsterdamse wateren. Dit sprookjesachtige tafereel is geheel gratis te bezichtigen. De parade start om 18:30 uur bij de Korte Prinsengracht en eindigt om 21:00 bij het Oosterdok. Een compleet programma vind je op de website van het Amsterdam Light Festival.

Reizen door Nederland is voordelig met kortingsbonnen en aanbiedingen. Zelfs met een klein budget hoef je niet de hele winter thuis te zitten. Stap dus in de trein, bus of auto naar een van deze steden om te genieten van de winter in eigen land.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 28 november 2012 - 2627