Culturele fitness op een stadstoren

Klim mee met DagjeWeg.NL op de hoogste torens van Nederland

Martinitoren Nieuws door

archief oud artikel 17 december 2012 Cultuur Groningen, Groningen Genieten van een prachtig uitzicht, cultuur snuiven en werken aan je conditie. Met het beklimmen van een toren vang je drie vliegen in één klap! Ga mee met DagjeWeg.NL en beklim de Martinitoren, de Domtoren en de toren van de Sint-Jan! De torens zijn gehuld in kerstsferen, een beklimming is dus nu extra speciaal.

Culturele fitness, zo kun je het beklimmen van een toren ook wel noemen. Eerst is het even afzien, al die treden naar boven, maar daarna word je beloond met een prachtig uitzicht over de stad. De redactie van DagjeWeg.NL beklom al de Martinitoren, de Domtoren en de toren van de Sint-Jan. Kies ook een toren uit en ga de uitdaging aan.

Torens

MARTINITOREN - Midden in de stad Groningen staat de Martinitoren. D'Olle Grieze, zo wordt deze prachtige kerktoren door de Groningers genoemd. De toren is maar liefst 97 meter hoog en DagjeWeg.NL besteeg de trappen tot 56 meter! Hoog boven alle mensen is het heerlijk rustig, alleen daarom is een beklimming al de moeite waard!

DOMTOREN - Denk je aan Utrecht? Dan denk je aan de Domtoren. Waar je ook bent: de toren is een herkenningspunt uit duizenden. Helemaal op de top kun je niet komen, maar op 95 meter wel. En dat is al hoog genoeg. De meest indrukwekkende stop is de klokkenzolder. Er hangen wel veertien klokken met een totaal gewicht van 32.000 kilo. De grootste is de Salvator. Deze klok weegt 8.227 kilo. De toren is prachtig versierd voor kerst en ook de gotische Michaëlskapel, op 11 meter hoogte, is feestelijk aangekleed. Erg leuk is de rondleiding 'Lichtjes Kijken'. Vanaf de Domtoren heb je dan een spectaculair uitzicht op de feeëriek verlichte straten en grachten.

SINT-JAN - De trots van Den Bosch is de prachtige toren van de Sint Janskathedraal. Trots steekt hij boven het uitgaanslawaai van de Parade uit. Op de plek waar nu de Sint Jan staat, stond vroeger een romaanse kerk. In de veertiende eeuw werd hier een kerk in gotische stijl overheen gebouwd. De toren laat dat erg mooi zien. Het plein rondom de toren is omgetoverd tot een winterparadijs en in de Sint-Jan is de traditionele kerststal te bewonderen.

Veel torens horen bij een kerk. Op DagjeWeg.NL vind je nog veel meer kerken, die zeker de moeite waard zijn!
Eerst is het even afzien, al die treden naar boven...

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 17 december 2012 - 264