1

Beatrix uit de verf op Paleis Het Loo

Het beeld van Beatrix, door amateurs en professionele kunstenaars

Paleis Het Loo Nationaal Museum Nieuws door

archief oud artikel 31 januari 2013 Cultuur Apeldoorn, Gelderland Met verf of andere materialen, op grote of juist hele kleine doeken, maakten 68 amateur-kunstenaars een kunstwerk. Allen geïnspireerd op Koningin Beatrix! De bonte verzameling van deze beelden van Beatrix is vanaf vandaag te zien op Paleis Het Loo.

Vandaag viert Koningin Beatrix haar 75e verjaardag en voor haar verjaardag maakten mensen uit het hele land een creatief cadeau. De NOS riep kunstenaars op om hun beeld van Beatrix in te zenden om kans te maken op een plekje in de tentoonstelling Beeld van Beatrix. Mensen reageerden massaal: 2000 inzendingen kwamen binnen op de redactie. Uit al deze kunstwerken koos de jury de 68 mooiste werken, die vanaf vandaag in Paleis Het Loo te zien zijn.

Andy Warhol

Naast alle kunstwerken van de amateurs hangen er op Paleis Het Loo ook zeven andere werken, gemaakt door bekende kunstenaars. Bijvoorbeeld een schilderij van Andy Warhol en van Marte Röling. Warhol maakte in 1985 een serie Reigning Queens, van vier zittende, koninginnen van geboorte. Behalve van Beatrix maakte hij toen ookschilderijen van Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk, Margrethe II van Denemarken en Ntombi laTfwala van Swaziland.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 31 januari 2013 - 1108