1

Het avontuur begint hier

Zuid Noorwegen: verrassend idyllisch

Redactioneel door

archief oud artikel 29 april 2013 Toerisme Voordat je het weet, is je aankomsthaven Kristiansand, Langesund of Larvik bereikt. De overtocht vanuit het Deense Hirtshals had best nog wel iets langer mogen duren, maar eerlijk is eerlijk: nu kan de vakantie écht beginnen. Het idyllische Telemark en Sørlandet vormen de toegangspoort van je reis naar Noorwegen. Vanwege de goede bereikbaarheid vanuit Denemarken en het gevarieerde aanbod is het de ideale plek om je reis te starten. En er misschien wel te blijven, want niet voor niets komen de Noren er zelf ook zo graag.

Elke dag een nieuwe dag

Reizen door deze regio staat in het teken van afwisseling. De temperatuur, witte zandstranden, gevarieerde kustlijn met gezellige dorpjes, de karakteristieke witte houten huisjes en de nabijheid van het bergland met een breed aanbod aan activiteiten zijn daar slechts enkele ingrediënten voor. Moeilijk kiezen? Wij helpen je een handje… Maak vanuit Kragerø een boottocht langs de idyllische scherenkust.

1. Schipper mag ik overvaren?

Op een boot over het Telemark kanaal ga je terug in de tijd. Het water klotst vrolijk tegen de kant en her en der gaan witte zeilen heen en weer. Het kanaal is in 1892 aangelegd, maar met zijn 18 sluizen ziet het er nog precies zo uit als toen. Een aanblik alleen waarborgt al een nostalgisch gevoel. Maar natuurlijk is het veel leuker om zelf te varen, al dan niet vergezeld met je fiets. Tochten zijn er variërend van twee tot elf uur. Een heerlijk moment voor jezelf, waarbij je niets meer hoeft dan het veranderende landschap aan je voorbij te zien trekken. Laat je vanaf het eindpunt met een pendelbus terugbrengen of kies ervoor om de pedalen te nemen. Met de wind in je haren voel je je helemaal herboren.

2. Op weg naar de top

Voor actie beklim je vanuit Rjukan de Gaustatoppen, met 1883 meter de hoogste berg van Zuid Noorwegen. De vier kilometer lange tocht duurt ongeveer drie uur en is goed te doen. Zinkt de moed je echter al in de schoenen bij het zien van de top, dan is er ook een andere oplossing: een kabelbaan. Binnen in de berg wel te verstaan. Hoe je ook boven komt, altijd staat er een kop koffie en een heerlijk geurende wafel op je te wachten. Voor nog meer wandelactiviteiten in de zomer ga je naar Hardangervidda of VrÃ¥dal waar actief bezig zijn bovenaan staat. Plezier voor het hele gezin vind je in Bø Sommarland, het grootste waterpark van Scandinavië. Nergens is een familiepark te vinden met zo'n groot aanbod aan activiteiten op het water. Het park ligt in het centrum van Bø, midden in Telemark.

3. Eilandhoppen

Voor de afwisseling ga je eilandhoppen, liefhebbers vergezeld met hun fiets. Het verkeer heeft hier net als alles in Noorwegen een andere snelheid en dus kun je in alle rust genieten van een mooie fietstrektocht. Er zijn verschillende mooie routes langs de kust. Volg de North Sea Cycle Route of neem bijvoorbeeld vanuit Arendal een boot naar de bijzondere eilanden Tromøy en Merdø. Of stap aan boord en vaar van Kristiansand via Blindleia in drie uur naar Lillesand. Lillesand is een van de steden die bekend staat om de witte houten huisjes. Vanaf het water lijken de witte huisjes bijna aan elkaar geregen als een grote ketting vol met kralen. Deze fotogenieke huisjes vind je niet alleen langs deze route, maar langs de hele zuidkust, vanaf Flekkefjord in het westen tot aan Brevik in Telemark. Raak je niet uitgekeken op de charmante huisjes, vaar dan door naar het sfeervolle Kragerø in Telemark. Hier vertrekt een boottocht langs de idyllische scherenkust en vele eilanden. Een van die eilanden is Lyngør, ook wel bekend als best bewaarde gemeenschap van Noord Europa. Weer terug in Kragerø leer je tijdens een stadswandeling alles over het leven van de bekendste inwoner van het stadje: Edvard Munch. Deze bekende Noor en schilder woonde er een tijdje en in 2013 is het 150 jaar geleden dat hij werd geboren. Reden voor veel festiviteiten.

4. Barcelona van het noorden

Al struinend over de straten van Kristiansand wordt snel duidelijk waarom in de reisgidsen wordt verwezen naar het Barcelona van het noorden. Het dankt zijn naam vooral aan het stadsstrand, de mooie winkels, het gevarieerde aanbod van cultuur en de vele concerten, theatervoorstellingen, exposities en musea. Bezoek bijvoorbeeld de Vest Agder musea. Hieronder vallen acht musea, waaronder een open-air museum en het Setesdalsbanen Railway Museum, die meer inzicht geven in de cultuur en historie van Zuid Noorwegen. Maar ook voor een culinaire twist ben je hier aan het juiste adres. Bestel de vangst van de dag en je smaakpapillen doen de rest.

5. Start of eindpunt: Lindesnes Fyr

Of je hier je reis begint of afsluit maakt eigenlijk niet zoveel uit. Belangrijker is dat je in Lindesnes Fyr bent geweest voordat je Noorwegen verlaat. Hier tref je de vuurtoren van Lindesnes, in 1655 gebouwd en daarmee de oudste vuurtoren van Noorwegen. Hier sta je op het zuidelijkste puntje van het vasteland, op 2.518 kilometer afstand van de Noordkaap.

Ontdek alles over de perfecte zomer in Zuid Noorwegen. Of kijk op www.visittelemark.com en www.visitsouthernnorway.com.

Bekijk een video voor meer inspiratie over Telemark en een video met de hoogtepunten van de Zuid Noorse Kustlijn.



Laatst gewijzigd: 2013-06-14 17:53:56 · Gepubliceerd: 29 april 2013 - 1430

Dit past bij 'Het avontuur begint hier'