1

Festival Logos zet het woord in de schijnwerpers

Ontdek het effect en de schoonheid van woorden en taal

Nieuwe literair festival Logos Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 26 mei 2013 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Woorden zijn belangrijk en bijzonder, maar ook heel normaal. Ze worden dagelijks gebruikt. Een samenspel van literatuur, theater, filosofie, fictie en non-fictie brengt vandaag in Amsterdam een eerbetoon aan het woord.

Platform De Balie en Jeugdtheater De Krakeling uit Amsterdam bieden het hele weekend activiteiten aan tijdens het nieuwe literaire Festival Logos. Leer bijvoorbeeld liegen, verhalen vertellen of liefdesgedichten schrijven! Waar kom je woorden niet tegen? Alle mensen gebruiken taal om gedachten, ideeën, emoties en ervaringen te delen. Maar welk effect hebben woorden? En op hoeveel verschillende manier kun je ze gebruiken?

Ook filmmakers gebruiken woorden. Daarom is er onder meer een workshop dialoog schrijven. De dialogen worden zelf voor de camera gespeeld en vervolgens door elkaar gemonteerd. Aan het eind van de dag wordt het resultaat vertoond.

Natuurlijk kan een verhalenverteller niet ontbreken

Taal van de liefde

Ook de liefde heeft haar eigen taal. Hoe verwoord je die in een gedicht? Maak een onuitwisbare indruk op je grote liefde, of anders op je moeder. Liefdesgedichtenexpert Enne Koens weet alles over romantische woorden, complimenten geven en iets te verwoorden wat je eigenlijk al heel lang wilde zeggen, maar nog niet durfde. Aan het eind van de workshop leer je ook nog je gedicht voor te dragen.

Redevoering en non-fictie

Er is daarnaast volop aandacht voor de woorden, taal en verhalen van kunstenaars en songwriters, wetenschappers, ondernemers en historici. Politici dragen bijvoorbeeld een inspirerende redevoering uit de geschiedenis voor. De non-fictieschrijvers Bibi Dumon Tak en Jan Paul Schutten houden een inspirerende lezing. Kom luisteren, ontmoet het duo en vraag ze het hemd van het lijf over hun woorden.

Woorden met een melodie

Woorden en muziek is een gouden combinatie. Daarom wordt er veel gezongen, liedjes uit de de voorstelling Toen mijn vader een struik werd naar het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen. En natuurlijk kan een verhalenverteller niet ontbreken. Kom luisteren naar wereldverhalen in een Marokkaanse tent.

Het spiksplinternieuwe literaire festival Logos biedt een heel weekend lang de leukste activiteiten rondom taal. Met zo'n overvol en interessant programma kan iedereen vandaag iets leren over zijn eigen taal. Doe je voordeel met een cursus liegen voor beginners, ontvang leesadvies op maat door de Boekendokters, ontdek de eeuwenoude kunst van het vertellen, kom naar de Spoken Beat Night en luister naar bekende schrijvers die vertellen over de kracht van taal. Logos laat bezoekers de rijkdom van woorden ervaren.

Bezoekersinformatie

Zaterdag 26 mei zijn tijdens het Festival Logos diverse activiteiten te bezoeken in Jeugdtheater De Krakeling en platform De Balie, tussen 10:30 uur en 17:30 uur. De toegangsprijs verschilt per activiteit.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 26 mei 2013 - 88