Top 10 leukste achtbanen

Attractieparken |  
Redactioneel door
Foto 1. De steile helling van de spannende achtbaan Goliath in Walibi Holland. Foto: DagjeWeg.NL / Klaske Slotboom.

De langste, de snelste en de spannendste achtbanen!

7 augustus 2020 Toerisme Landelijk Van een korte tot een lange rit, van een achtbaan in het water tot een achtbaan tussen de bomen en van een sprookjesachtige coaster tot eentje waar je kippenvel van krijgt. DagjeWeg.NL zet de Top 10 leukste achtbanen voor je op een rij, op willekeurige volgorde. Welke achtbaan in Nederland of vlak over de grens moet volgens jou op nummer één staan?

1. De meest originele achtbaan

De Boosterbike in Toverland, Sevenum (Limburg). Toverland heeft veel spannende achtbanen, maar deze valt wel erg op. Bij de meeste achtbanen zit je in een karretje, met een grote beugel om je heen. Bij de Boosterbike in Toverland is dat niet het geval. Hier zit je voorover gebogen op een motor, die met 75 kilometer per uur wordt afgeschoten! De achtbaan is in totaal 600 meter lang en 15 meter hoog.

2. De hoogste achtbaan

Goliath in Walibi Holland, Biddinghuizen (Flevoland). Alleen echte waaghalzen durven in deze achtbaan. De Goliath is inmiddels een echte klassieker - en met recht. Het hoogste punt van de eerste helling is spectaculair en bijna 47 meter hoog. Daarna stort je naar beneden in een hoek van 70 graden en race je bijna horizontaal langs de grond. Je hebt in deze achtbaan ook geen beschermingsbeugel over je hoofd heen, maar alleen tegen je buik aan. Daardoor krijg je soms het gevoel alsof je bijna uit het karretje valt.

3. De snelste achtbaan

Taron in Phantasialand, Keulen (Duitsland). Deze achtbaan gaat zó snel dat je ervan gaat kwijlen. Taron is één van de snelste achtbanen ter wereld, met vliegensvlugge bochten en schijnbewegingen en twee lanceringen. Ja, dat lees je goed: lanceringen. Net als je denkt dat het niet sneller kan, word je tijdens de rit als een katapult gelanceerd met een power boost waardoor je nóg sneller gaat. Een rit waar je absoluut eventjes van moet bijkomen.

4. De achtbaan in het donker

Vogel Rok in de Efteling, Kaatsheuvel (Brabant). Misschien een omstreden keuze, maar soms kunnen zelfs de meest spectaculaire nieuwe aanwinsten niet op tegen klassiekers van weleer. De Vogel Rok is zo'n klassieker. Een snelle rit die niet over de kop gaat, maar die je wel helemaal gedesoriënteerd achterlaat. Met een sneltreinvaart sjees je door het duister heen, als een vogel die door een grot suist. Op wat lichteffecten na zie je in deze achtbaan he-le-maal niets. Durf jij je handen in de lucht te steken tijdens de rit?

5. De achtbaan tussen de bomen

The Green Snake in Pretpark De Valkenier, Valkenburg (Limburg). Deze achtbaan in Pretpark De Valkenier staat al zo lang op dezelfde locatie, dat de natuur overal waar hij kan groeien zijn werk heeft gedaan. Sommige planten kan je raken als je je armen uitsteekt, maar pijnlijke botsingen zijn er uiteraard niet. De achtbaan is leuk voor het hele gezin en ziet er misschien wel onschuldig uit, maar gaat sneller dan je denkt. Hij gaat supersnel door de bocht en als een pijl naar beneden.

6. De achtbaan in het water

De Vliegende Hollander in de Efteling, Kaatsheuvel (Brabant). De achtbaan De Vliegende Hollander is sinds zijn komst in de Efteling één van de populairste attracties in het park geworden. De beleving begint al in de wachtrij, waar je je in een piratenhaven waant. Het begint gezellig in een kroeg, maar de sfeer wordt steeds grimmiger. Voor je het weet zit je in een piratenschip en vaar je de haven uit. Een paar seconden later kom je terecht in een donkere zee vol mist en gespook. Aah, het is de vloek van De Vliegende Hollander! De rit eindigt met een spectaculaire plons.

7. De stilste achtbaan

Formule X in Drievliet, Den Haag (Zuid-Holland). Bijna moeilijk om te geloven, maar de achtbaan Formule X in Drievliet maakt vrijwel geen geluid. Hij is zelfs ooit uitgeroepen tot 'stilste achtbaan van de wereld'. En dat is bijzonder, want de achtbaan gaat binnen 2 seconden wel 70 kilometer per uur. De achtbaan heeft geen lift met kettingen en heeft speciale wielen met dempende bekleding, waardoor je niet het gerammel hoort zoals je dat bij andere rollercoasters hebt. Helemaal vet: op sommige stukken van de rit lijk je bijna gewichtsloos te zijn.

8. De achtbaan met de mooiste loopings

Gold Rush in Attractiepark Slagharen, Slagharen (Overijssel). Een must voor elke goede achtbaan: een spectaculaire looping. De achtbaan Gold Rush begint al met een halve looping achteruit. Laat je niet voor de gek houden: dit is slechts een aanloopje voor de rest van de rit, waar je nog eens twee keer over de kop gaat én drie keer wordt gelanceerd zodat je nóg sneller gaat. De achtbaan is 33 meter hoog en gaat in een paar seconden van 0 naar 95 kilometer per uur.

9. De achtbaan die je zelf bestuurt

Wild Wings in Duinrell, Wassenaar (Zuid-Holland). Wild Wings is niet zozeer een traditionele achtbaan, maar eerder een combinatie van meerdere thrill rides. Stap in deze attractie in een kunstvliegtuigje in plaats van een karretje en suis op 22 meter hoogte mee met de zweefvlucht. Of bestuur zelf je vliegtuigje met rolls! Hiermee gooi je je vliegtuigje over de kop, zo vaak als je zelf wilt. Je hebt dus zelf in de hand hoe extreem de rit wordt. In één rit kun je jezelf meer dan 100 keer over de kop gooien!

10. De engste achtbaan

Lost Gravity in Walibi Holland, Biddinghuizen (Flevoland). Wie in deze achtbaan zit, zit niet altijd in een karretje op de tracks van de coaster, maar hangt er aan de buitenkant los naast. En dat op een hoogte van 32 meter! Hij heet niet voor niets Lost Gravity: in 82 seconden sjees je met 87 kilometer per uur over een 680 meter lange baan en verlies je heel even het gevoel van zwaartekracht. De rit is binnen anderhalve minuut alweer voorbij, maar je beleeft zoveel spanning in die korte tijd dat het zeker de moeite waard is.

Dit vind je ook leuk

Foto 2. Zo snel dat je ervan gaat kwijlen: de bloedstollende achtbaan Taron in Phantasialand. Foto: DagjeWeg.NL / Coby Boschma.

Laatst gewijzigd: 2020-09-29 14:37:35 · Gepubliceerd: 2013-05-29 09:44:43 - 24804