1

Kruip in de huid van een slaaf

De keerzijde van de blinkende Gouden Eeuw

Amsterdam Museum: de geschiedenis van Amsterdam leeft! Nieuws door

archief oud artikel 6 juni 2013 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Voor Nederland was de Gouden Eeuw een fantastische tijd, vol rijkdom en welvaart. Maar het was in deze periode niet alleen rozengeur en maneschijn, zeker niet voor de slaven. Ook Nederland maakte zich schuldig aan deze uitbuiting van mensen. Het Amsterdam Museum slaat vandaag een zwarte bladzijde op in de geschiedenisboeken.

"Walk a mile in my shoes", hier begint het spoor van het slavernijverleden in het Amsterdam Museum. Een hoopje schoenen ligt naast de tekst, afgedrukt op 'Afrikaanse' stof met een dessin van blote voeten. Voor iedereen geldt de uitnodiging om de weg door het museum op blote voeten te vervolgen. Slaven droegen ook geen schoenen. Wie zich echt in hun leven wil verplaatsen volgt het spoor dus blootsvoets.

De Zwarte Bladzijde van de Gouden Eeuw

De tentoonstelling De Zwarte Bladzijde van de Gouden Eeuw confronteert bezoekers met de andere kant van het verhaal. Het verhaal van de slavenhandel, waar de Republiek der Nederlanden een actieve rol in speelden. Neem bijvoorbeeld de 1600 Nederlandse schepen die in de 17de en 18de eeuw ruim 550.000 slaven naar Amerika transporteerden. Opeengepakt en aan elkaar geketend lagen de weerloze slaven in het schip, overgeleverd aan hun overheersers en besmettelijke ziekten. Bij aankomst was de geur voor de inwoners van Paramaribo en Willemstad onmiskenbaar die van een slavenschip...

Tentoonstelling in het Amsterdam Museum

Steeds draait het museum de bladzijde om en laat de keerzijde zien van de lopende tentoonstelling De Gouden Eeuw, proeftuin van onze wereld. Wat is de andere, duistere kant van het blinkende zilver in Amsterdam? En wist je dat het toentertijd machtige Amsterdam de plantages in Suriname financierde en zelfs soldaten stuurde om weggelopen slaven terug te halen? Het spoor loopt langs verschillende objecten, die direct of indirect een relatie hebben met het slavernijverleden. Met dit indrukwekkende spoor en de confronterende verhalen wil het museum meer aandacht voor dit stukje pikzwarte geschiedenis.

Keti Koti

Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij officieel af. 40.000 (Afrikaanse) slaven kregen eindelijk hun vrijheid terug. Een dag die sindsdien ieder jaar als feestdag wordt gevierd door alle inwoners van Suriname.
"Dit jaar herdenken we 150 jaar wettelijke afschaffing van de slavernij"

Bezoekersinformatie

De Zwarte Bladzijde van de Gouden Eeuw.
Van 6 juni tot 1 september 2013.
Toegang: € 10,- voor volwassenen en € 5,- voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2013-06-06 13:42:53 · Gepubliceerd: 6 juni 2013 - 456