Amsterdam viert feest in 2013!

door

archief oud artikel 1 november 2013 Het jaar 2013 staat in het teken van diverse fantastische mijlpalen in Amsterdam en dat wordt natuurlijk gevierd met een groot aantal unieke evenementen! Het gerenoveerde Rijksmuseum heropende zijn deuren, Artis viert haar 175-jarige bestaan en de Amsterdamse grachten bestaan maar liefst 400 jaar. Hieronder een kleine greep uit de vele hoogtepunten.

Kijk voor het volledige programma van het feestjaar Amsterdam 2013 op www.iamsterdam.com/2013.

400 jaar Amsterdamse grachten

In 2013 is het exact 400 jaar geleden dat Amsterdam begon met de aanleg van de grachtengordel. In het kader van dit bijzondere jubileum, en het feit dat de grachtengordel in 2010 de status van UNESCO-werelderfgoed heeft gekregen, staan de grachten centraal in 2013 en worden er allerlei activiteiten op en rondom de grachten georganiseerd.

Amsterdam Light Festival

De historische binnenstad van Amsterdam is ruim 50 winterdagen het sfeervolle decor voor het internationale licht- en waterfestival Amsterdam Light Festival. Het festival toont verschillende lichtsculpturen, projecties en installaties van hedendaagse (internationale) kunstenaars in de openbare ruimte. Uit meer dan 300 ingestuurde concepten uit 31 landen zijn dertig kunstwerken geselecteerd die getoond worden op het Amsterdam Light Festival.

De geheel nieuwe vaarroute, Water Colors, toont alle kunstwerken langs de Amsterdamse grachten. De wandelroute, Illuminade, toont alle kunstwerken in de oude binnenstad en de Plantagebuurt. Het Amsterdam Light Festival vindt plaats van 6 december 2013 tot en met 19 januari 2014 in het centrum van Amsterdam. Op 21 december vindt de Christmas Canal Parade plaats waarbij speciaal verlichtte bootjes in een parade door de Amsterdamse grachten varen. Naast de reguliere programmering werken tientallen musea, instellingen en hotels mee om exposities, installaties en specials toe te voegen aan het Amsterdam Light Festival.

Download hier de actievoucher van het Amsterdam Light Festival. Amsterdam Light Festival

Grachtenfestival Winterspecial

Het Grachtenfestival Amsterdam keert terug met een speciale wintereditie, tijdens het Amsterdam Light Festival in december 2013 en januari 2014. Het Grachtenfestival staat bekend om de klassieke concerten aan de Amsterdamse grachten in augustus. Voor deze winterspecial werd musici gevraagd hun ideale muzikale winteravond samen te stellen. De winterse concertreeks vindt plaats op zes prachtige Amsterdamse locaties.

175-jarig bestaan van Artis

Artis is naast een stadsdierentuin ook een culturele ontmoetingsplek, een monumentaal stadspark én een oase van rust in het centrum van Amsterdam. Artis werd opgericht in 1838 en bezit momenteel ongeveer 900 diersoorten en 6100 dieren. In deze oudste dierentuin van Nederland komen cultuur, natuur en erfgoed samen. In 2013 bestaat Artis 175 jaar.

125-jarig bestaan van Het Koninklijk Concertgebouw

Het Amsterdamse Concertgebouw verwelkomde zijn eerste bezoekers op 11 april in 1888 en 125 jaar later staan er internationaal vermaarde orkesten en solomuzikanten. Om het 125-jarig bestaan te vieren worden er bijzondere jubileumconcerten gegeven.

Het Koninklijk Concertgebouworkest zal voor de eerste keer in haar lange geschiedenis optreden tijdens het Prinsengracht Concert en er zijn tevens twee jubileumconcerten gepland.

De Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw

Rijksmuseum weer open

Het Rijksmuseum is het grootste museum van Nederland. Het museum heeft zijn deuren weer geopend in de lente van 2013 na uitgebreide renovatiewerkzaamheden, om maar liefst anderhalve kilometer kunst ten toon te stellen. Het Rijksmuseum biedt onderdak aan exposities die teruggrijpen op de nationale geschiedenis van het heden en terug reiken naar de Middeleeuwen.

150 jaar sinds de afschaffing van de slavernij

Op 1 juli 2013 is het precies 150 jaar geleden dat de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen werd afgeschaft. De speciaal in het leven geroepen Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 stelt een herdenkingsprogramma samen. De stichting wil het slavernijverleden en hedendaagse vormen van slavernij onder de aandacht te brengen bij een groot publiek.

Van Gogh verjaardagen

Het Van Gogh Museum is in mei 2013 na een uitgebreide renovatie heropend, 160 jaar na de geboorte van Van Gogh en 40 jaar nadat het museum werd geopend. Van Gogh aan het Werk, een expositie waarin de technieken en werkwijze van de meester-schilder wordt onderzocht, is tot het einde van het jaar toegankelijk.

KLM is trots dat zij hoofdsponsor en official carrier is van Amsterdam 2013. Want KLM en Amsterdam vormen al heel lang één geheel. Twee uiterst sterke merknamen, nauw met elkaar verbonden.

Laatst gewijzigd: 2013-12-02 11:22:23 · Gepubliceerd: 1 november 2013 - 7301

Dit past bij 'Amsterdam viert feest in 2013!'