1

Spelen met oude uitvindingen

Kom spelen met de zeventiende-eeuwse uitvindingen

Vindingrijk, over de uitvindingen van Christiaan Huygens Nieuws door

archief oud artikel 29 juni 2013 Geschiedenis Nieuwsgierige kinderen kunnen hun pret niet op bij de nieuwe tentoonstelling van Museum Boerhaave In een zaal vol spellen kun je de uitvindingen van de belangrijkste zeventiende-eeuwse geleerde Christiaan Huygens uitproberen. En deze uitvinder heeft niet stilgezeten...

Ringen rond Saturnus

Ken je hem niet? Huygens was de belangrijkste uitvinder in de Gouden Eeuw. Hij heeft het leven een beetje makkelijker gemaakt en er ook voor gezorgd dat de wetenschap zich verder kon ontwikkelen. Zo heeft hij bijvoorbeeld met zijn telescoop ontdekt dat de planeet Saturnus ringen heeft. En hij bedacht de toverlantaarn. Maar hij werd pas echt wereldberoemd door de slingerklok. Daarvoor liepen de klokken elke dag een kwartier achter, maar door de slingerklok was dat probleem uit de wereld.

Gave ervaring: probeer de magnetische tandwielenwand uit!

Mega-knikkerbaan

Museum Boerhaave heeft spellen rondom al deze uitvindingen, gebaseerd op de originele ontwerpen en schetsen. Er is een mega-knikkerbaan, sandalen met vering en een magnetische tandwielenwand die je mag uitproberen. Er staat een raket waarin je kunt luisteren naar verhalen over buitenaardse mannetjes. De voorwerpen die bij de spellen horen, staan in de historische collectie van het museum. Zo beleef je een volle en leerzame dag, vol uitvindingen en geschiedenis. Volwassenen kunnen ook hun lol op, met een boekje met extra toelichtingen en lezingen over Huygens.

Deze leuke doe-tentoonstelling duurt nog tot en met 27 oktober 2013.

Bezoekersinformatie

Vindingrijk, over de uitvindingen van Christiaan Huygens
Een doe-tentoonstelling voor kinderen in Museum Boerhaave
Geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur.
Toegang: volwassen 9,50 euro; kinderen vanaf zes jaar 4,50 euro.

Laatst gewijzigd: 2013-06-29 13:25:37 · Gepubliceerd: 29 juni 2013 - 305