1

Ga op avontuur in de Ardennen

Hét alternatief op de zoveelste citytrip

Uitstappen   Redactioneel door

archief oud artikel 3 juli 2013 Natuur Durbuy, Luxemburg-Belgie Even een weekend naar Barcelona of een paar dagen naar Rome. Goedkope vluchten naar zonnige bestemmingen, het lijkt wel of iedereen ze tegenwoordig boekt. Wat we daarmee over het hoofd zien is de prachtige natuur die aan onze voeten ligt. Precies, de Belgische Ardennen. Het is een vergeten geraakt gebied. En dat terwijl je je na nog geen drie uur rijden al in een prachtige, groene wereld bevindt.

Weet waar je heen gaat

De Ardennen is onder te verdelen in de valleien van drie rivieren; de Lesse, de Ourthe, en de Semois. Allemaal hebben ze hun eigen karakter. Waar de Lesse Vallei lijkt op Zuid-Limburg, met veel vergezichten, zijn de valleien van de Ourthe en de Semois ruiger. De heuvels zijn hoger en de rivieren die er doorheen slijten, stromen sneller. Met name de vallei van de Ourthe leent zich perfect voor uiteenlopende outdooractiviteiten. Lekker een middag de rivier af peddelen in een kayak, door de beboste heuvels crossen op een mountainbike, of je grenzen op zoeken door een steile rotswand te beklimmen. Hier kan het allemaal!

Over de Ourthe laat je je meevoeren door het typische Ardenner landschap.

Kayakavontuur

Het grootste outdoorpark ligt op een paar kilometer van Durbuy en heet, toepasselijk, Durbuy Adventure. Hier kun je terecht voor wel zestig verschillende outdoor activiteiten. Kies je ervoor om je kayak hier te huren dan kun je rekenen op één van de mooiste afvaarten in de Ardennen. Per bus word je naar een paar kilometer stroomopwaarts van Durbuy gebracht om aldaar een kayak te kiezen en te water te gaan. De Ourthe voert je mee door het typische Ardennenlandschap. Langs bosranden, smalle grasvelden, onder bruggen door, over stroomversnellingen. Het zijn de ingrediënten voor een heerlijke middag op het water. Denk er ook aan om een lekkere lunch en een kleedje mee te nemen want langs de oever vind je talloze prachtige picknickplekjes. Bij Durbuy Adventures koop je voor €3,00 een waterdichte emmer om je eten (of andere waardevolle bezittingen) mee te nemen.

's Werelds kleinste middeleeuwse stad

Waar je tijdens de vaartocht ook aan voorbij trekt is Durbuy. Een klein stadje dat volgens de ruim 400 inwoners 's werelds kleinste middeleeuwse stadje is. Daarmee is het één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Wallonië en absoluut de moeite om er na je kayaktrip langs te gaan. Niet voor nog meer avontuurlijke attracties, maar voor het zeventiende-eeuwse stadje zelf. Het bestaat maar uit een paar straten, met enkele winkels en restaurants. Toch staat Durbuy niet voor niets bekend om goed eten, dus voor een echte Bourgondische maaltijd kan je hier zeker terecht.

Geruisloos door de bochten

Een boottocht over de Ourthe is nog maar het begin van alles wat je rondom Durbuy aan buitensport kunt doen. Heb je wel eens elektrisch gekart? Bij Durbuy Adventure kan het. Deze karts sjezen geruisloos door de bochten van het openlucht kartcircuit zonder ook maar iets aan uitlaatgassen uit te stoten. Het is de enige plek in heel België waar je zulke karts vindt. Je kunt ook kiezen voor een quad-tocht met een gids, een spannend klimparcours hoog door de bomen, boogschieten, vissen, paintballen: noem het maar op!

Er valt genoeg te beleven bij onze zuiderburen! Kijk voor meer inspiratie op Uitstappen.be.

Laatst gewijzigd: 2013-07-11 14:04:49 · Gepubliceerd: 2013-07-03 17:33:17 - 1977