Laat je verrassen door het veelzijdige karakter van deze havenstad
8 augustus 2015 bijgewerkt: 13 juli 2023 Cultuur Antwerpen, Antwerpen Antwerpen. Mensen die van shoppen houden, hebben deze Vlaamse stad al lang ontdekt en halen er massaal hun harten op. Sinds grote internationale kledingketens zich er de afgelopen jaren vestigden, is Antwerpen een ware must op winkelgebied. Toch heeft Antwerpen zo veel meer te bieden. Om de fameuze grote winkelstraat de Meir heen, vind je de overblijfselen van de wereldstad die Antwerpen in de 15e eeuw was. Verscholen hofjes, houten gevels en Spaanse poortjes. Ontdek Antwerpen écht tijdens een boeiende stadswandeling!
Handwerpen
Door een stadswandeling met gids ontdek je de leukste wetenswaardigheden. Weet je bijvoorbeeld waar de naam Antwerpen vandaan komt? Volgens een oude sage was er een oude tolbewaker, een reus welteverstaan. Hij heette Druoon Antigoon. Schippers die de Schelde over voeren bij Antwerpen moesten Druoon belasting betalen. Deden ze dat niet dan werd hun hand afgehakt. Tot op een dag de Romeinse soldaat Silvius Brabo, waar de naam 'Brabant' vandaan komt, de reus doodde. Hij hakte Druoon zijn hand er af en wierp hem in de Schelde. Zie hier het 'handwerpen' waar Antwerpen zijn naam aan dankt. Op de Grote Markt voor het stadhuis vind je een standbeeld van Silvius Brabo die een hand in de Schelde gooit.
Arm versus rijk
Wanneer je voor de Historisch Erfgoed wandeling kiest, word je door het Antwerpen van vroeger tijden geloodst. Omdat Antwerpen al eeuwenlang een havenstad is, kent deze stad echte oude havenbuurten waar eeuwenlang het schippersvolk woonde. De gids legt precies uit hoe rijken en armen elkaar afwisselden in de verschillende buurten in de stad. Het was namelijk gebruikelijk dat wanneer een rijke buurt in verval raakte, de rijken verder trokken en de armen het gat wat ze achterlieten, dichtten.
Poesjenellen
Naast het oude vleeshuis uit 1500, waar vroeger gebruikelijk het vlees op straat werd geslacht zodat het gebouw zelf niet zou stinken, vind je toegang door een klein deurtje naar een soort kelder dat 'De Poesje' heet. Ondanks de naam heeft dit gebouwtje weinig met katachtige dieren van doen. Het gaat hier namelijk om een poppentheater waar al eeuwenlang voorstellingen worden gegeven. Zelfs toen de poppen tijdens de Spaanse bezetting heel kritisch waren naar de politiek, gingen de voorstellingen door. Op de hoogtijdagen van dit vertier waren er wel veertig zogenaamde 'poesjenellentheaters' in de stad, waarvan er nu nog twee over zijn. Bij Theater De Poesje kan je elke zaterdagavond terecht voor een show. Een leuk detail: het publiek bepaalt ter plekke de inhoud.
Duur vloerkleed
Van een geheel andere orde is de verscholen Sint Pauluskerk. In deze barokke kerk hangen beroemde schilderijen, een reusachtig orgel en je aanschouwt er talloze beelden van Bijbelse figuren. Toen in 1960 het dak van de kerk in brand vloog, waren de buurtbewoners zo bezorgd over de werken binnen de kerk, dat ze deze koste wat het kost wilden redden. Dat bleek niet zo makkelijk te gaan. Het grootste doek van Rubens werd uit de lijst gesneden en meegebracht naar een lokale kroeg. Eenmaal daar werd het niet herkend als beroemd schilderij en kwam het op de vloer terecht als vloerkleed. De kerk bleef intact en alle moeite was voor niets. Natuurlijk is het doek nu gerestaureerd, maar je ziet nog altijd de lijnen lopen op de plekken waar men destijds heeft gesneden.
Joodse gemeenschap
Naast het winkelaanbod en de historische rijkdom is er nog iets dat Antwerpen uniek maakt. In de wijk achter het station, de oude diamantbuurt, vind je een van de grootste gemeenschappen van orthodoxe joden ter wereld. Als je iets van de joods-orthodoxe cultuur wilt proeven dan moet je hier zeker even heen lopen. Door alle exotische producten en het Hebreeuwse schrift is het alsof je een andere wereld binnen stapt.
Praktisch
Aan de Grote Markt ligt de VVV van Antwerpen die de beginplaats is van veel van de stadswandelingen die zij aanbieden. De VVV biedt verschillende wandelingen aan die allemaal zo'n 2 uren duren. De kosten voor een stadswandeling met gids zijn afhankelijk van de wandeling. Reserveren is aan te raden.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2023-07-13 19:36:59 · Gepubliceerd: 8 augustus 2015 - 8667