1

Gered van de nazi's: de affiches van Hans Sachs

Gered van de nazi's Nieuws door

archief oud artikel 15 juli 2013 Toerisme Hoorn, Noord-Holland Ooit van dr. Hans Sachs gehoord? Hij was een joodse tandarts en leefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. In die tijd heeft hij affiches verzameld die toen werden verspreid. Zijn collectie wordt gezien als één van de meest belangrijke.

Het Affichemuseum in Hoorn heeft een gedeelte van zijn mega-verzameling (25.000 stuks op het hoogtepunt) in huis en exposeert de bijzondere affiches tot en met 15 september dit jaar. Sachs verzamelde ontzettend veel affiches, maar de collectie werd in 1938 in beslag genomen door de nazi's. Het nageslacht van de joodse tandarts heeft de affiches sinds kort weer in bezit gekregen. Er heerste een bloeiende affichecultuur in Europa voor de oorlog. Daar geeft de collectie van Sachs een prachtig beeld van. Sinds het begin van de twintigste eeuw zocht Hans Sachs affiches bij elkaar van tentoonstellingen, cabaretvoorstellingen en films, maar ook politieke propaganda. Het Affichemuseum heeft zelf een boek uitgebracht met het verhaal rondom de collectie, de kunstroof en de onverwachte teruggave aan de familie.

Hans Sachs stierf in 1974, hij heeft zijn afficheverzameling nooit teruggezien. Pas in 2005 kwam zijn zoon Peter erachter dat een deel van de verzameling in het Deutsches Historisches Museum in Berlijn lag. Justitie besliste dat het museum de 4.259 posters moest afstaan. En het Affichemuseum in Hoorn heeft een deel van de collectie nu in huis, compleet met het mooie, maar droevige verhaal eromheen.

Hans Sachs heeft zijn afficheverzameling nooit teruggezien.

Bezoekersinformatie

Gered van de Nazi's
Affichemuseum Hoorn
Te bezoeken op alle dagen, behalve maandag, van 11:00 uur tot 17:00 uur.
Entree: volwassenen 3,50 euro; kinderen 1,75 euro.

Laatst gewijzigd: 2022-12-20 17:21:06 · Gepubliceerd: 15 juli 2013 - 173