Koene ridders van kunst en cultuur

Nieuwe musea en culturele instanties

Fries Museum Redactioneel door

archief oud artikel 12 september 2013 Cultuur De cultuursector heeft het zwaar. Musea sluiten hun deuren of vechten voor hun bestaansrecht. Op de ene na de andere culturele instantie wordt zwaar beknibbeld. Toch gloort er hoop aan de horizon. Een sprankje heldenmoed op cultureel gebied. Investeerders, die voor kunst en cultuur hun hand in het vuur durven te steken, bieden nieuwe perspectieven. Nieuwe musea openen hun deuren en bestaande musea breiden uit. Hoezee voor de verzetsstrijders van kunst en cultuur! Met de herfstvakantie in het vizier geeft DagjeWeg.NL een klein overzicht.

Fries Museum

In een spiksplinternieuw gebouw geeft het Fries Museum het startschot voor vele jaren cultureel geluk. Koningin Máxima opent op vrijdag 13 september het nieuwe museum, waar de komende jaren grootse plannen werkelijkheid worden. Het museum opent met vier grote exposities. Maak op een verrassende wijze kennis met het Ferhaal fan Fryslân, zie met Jort Kelder hoe begrippen als old boys network en musthaves van alle tijden zijn bij Oud Geld, ontdek de moderne en hedendaagse kunst in een veranderend Friesland bij Horizonnen en ontmoet Friese bewoners in oorlogstijd. In het Fries Museum raak je niet uitgekeken!

De helden van het cultureel erfgoed: deze musea zijn een bezoekje waard!

Literatuurhuis Utrecht

Neerlands' geletterden kunnen hun geluk niet op. Sinds kort hebben literaire evenementen een prachtig hoofdpodium. Begin september opende het Literatuurhuis Utrecht haar deuren aan de Oudegracht! De Nacht van de Poëzie, het Poëziecircus en City2Cities: allemaal vinden zij een onderkomen in dit pand in hartje Utrecht. Vanaf heden is het er genieten van lezingen, cursussen en filmvertoningen in het teken van literatuur. Ook is er een omvangrijke poëziecollectie voor de dichterlijke zielen onder ons.

Huis Marseille

Voor toverachtige fotografie beweegt iedere liefhebber zich naar Huis Marseille in Amsterdam. Het fotohuis verdubbelde zich in omvang en sinds begin september is iedereen welkom in het samengevoegde grachtenpand. De eerste tentoonstelling is er één van explosieve kleur en karakteristieke trekken: bij 'Herontdekking van de wereld' gaan veertien fotografen op zoek naar het wezen van de fotografie. Veertien persoonlijkheden zorgen uiteraard voor een geheel eigen interpretatie. Ruim 130 werken resulteren in een heerlijk middagje bevrijdende kunstzinnigheid.

Edesche Concertzaal

Waar eens de psalmen Davids door de kerk galmden, wordt sinds kort fijnzinnige kwaliteitsmuziek ten gehore gebracht. De intieme setting van de Edesche Concertzaal zorgt bij iedere muziekliefhebber voor kippenvel. Het artistiek ogende onderkomen draagt daar niet het minst aan bij; de Bösendorfer Imperial 290, de concertvleugel van de Edesche Concertzaal, is er ook één van ongekende kwaliteit. Van deze bijzondere vleugel zijn er maar enkele tientallen in de wereld. De Edesche Concertzaal biedt een ieder de kans om te genieten van deze Rolls-Royce onder de piano's. Nationale en internationale muzikanten vliegen in om het podium te betreden. Daarnaast wordt in de Edesche Concertzaal beeldende kunst tentoongesteld.

Zendingserfgoedhuis

Het cultureel erfgoed van de protestantse zending is sinds eind augustus te bewonderen in het Zendingserfgoedhuis in Zuidland. Balinese bijbelinterpretaties, Afghaans schoeisel en Pakistaanse decoraties: de stukken van het Zendingserfgoedhuis zijn afkomstig uit alle uithoeken van de wereld. Het huis is eind augustus geopend en alleen te bezoeken op afspraak.

Moet er meer geïnvesteerd worden in ons cultureel erfgoed? Wat zou jij doen met één miljoen? Word minister van Financiën, vul de Kinder Miljoenennota in en red het GeldMuseum! Wie weet win je wel je eigen miljoenenkoffertje..

Laatst gewijzigd: 2013-12-06 11:26:12 · Gepubliceerd: 12 september 2013 - 233