1

"Zwart en Wit zet aan tot denken"

Slaaf van het verleden anno nu

Bezoek de expositie Zwart en Wit Redactioneel door

archief oud artikel 12 november 2013 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland 'Het woord neger is beledigend.' Of: 'Blanken zijn nog steeds de baas'. Honderdvijftig jaar na de afschaffing is slavernij nog steeds een actueel onderwerp. Wilhelmien Hoekstra van het Tropenmuseum: "Met de interactieve tentoonstelling Zwart en Wit onderzoeken we wat slavernij vandaag de dag nog teweeg brengt."

Het Tropenmuseum is tot en met dinsdag 1 juli 2014 het podium van discussie. De tentoonstelling Zwart & Wit brengt de dagelijkse rol van slavernij in de Nederlandse maatschappij in beeld. "Aanleiding voor de tentoonstelling is de afschaffing van slavernij honderdvijftig jaar geleden", vertelt Wilhelmien Hoekstra van het Tropenmuseum. "Maar wij wilden niet alleen de geschiedenis in kaart brengen: we wilden de lijn doortrekken naar het heden."

Het concertgebouw is wit, het Kwaku Festival hoofdzakelijk zwart.. is dat erg?

Slavernij in het heden

Zwart & Wit neemt samen met de bezoeker de Nederlandse samenleving onder de loep. Dat slavernij ook vandaag de dag nog impact heeft, blijkt alleen al uit de jaarlijks terugkerende discussie over Zwarte Piet. Maar wat is zwart en wat is wit? En wie bepaalt dat eigenlijk? Hoekstra: "Met de tentoonstelling zetten wij aan tot nadenken. Dat is ook een veelgehoorde reactie van het publiek. Mensen gaan echt met elkaar in discussie." Die discussie lokt het museum uit aan de hand van verschillende thema's, zoals voetbal en uitgaan. Met de daaraan gekoppelde foto's, persoonlijke verhalen en hedendaagse kunst roept het Tropenmuseum op tot reflectie.

In discussie

Vind je na honderdvijftig jaar het onderwerp slavernij wel welletjes of zijn in jouw ogen blanken nog steeds de baas? Geef je mening in de Zwart Wit Babbelbox. Of hoe is het om net als Kodyo, een zwart kindje, tentoongesteld te worden tijdens de Wereldtentoonstelling van 1883 op het Museumplein? Ervaar het zelf! "Normaal worden op een tentoonstelling al je vragen beantwoord. Bij Zwart & Wit ga je juist weg met stof tot nadenken," licht Hoekstra toe. Neem een voorbeeld aan de tienduizend mensen die de tentoonstelling sinds de opening op 1 november bezochten: verbreed je denkbeeld en bezoek Zwart & Wit.

De tentoonstelling Zwart & Wit is tot en met dinsdag 1 juli 2014 te bezoeken in de Lichthal van het Tropenmuseum.

Laatst gewijzigd: 2013-11-15 08:45:22 · Gepubliceerd: 12 november 2013 - 581