1

Ontmoet de Canadese oorlogsbruiden van vroeger

Oorlogsbruiden in het Bevrijdingsmuseum Nieuws door

archief oud artikel 16 november 2013 Toerisme Groesbeek, Gelderland De expositie Canadian War Brides toont verhalen van vrouwen die de zee overstaken, hun geliefden achterna. Allerlei voorwerpen en schilderijen vertellen het meeslepende verhaal. Nu wegens succes verlengd!

In het Nationaal Bevrijdingsmuseum hangt een originele bruidsjurk van een jonge vrouw die in de oorlog de zee overstak, richting Canada. Daarnaast zijn er nog veel meer spullen te zien, vanuit Canada overgebracht naar Groesbeek. Ze vertellen het meeslepende verhaal van de oorlogsbruiden.

Trees heeft een Canadees

Het liedje 'Trees heeft een Canadees' is vrij bekend, maar er is verder weinig bekend over de vrouwen die hun geliefden achterna gingen. Beverly Tosh is zelf de dochter van een oorlogsbruid en zij maakte enkele prachtige schilderijen van deze vrouwen. Ze verzamelde ook originele voorwerpen, foto's en filmbeelden die de waargebeurde verhalen dichterbij brengen.

Romances in de oorlog

Er ontstonden veel romances in de oorlog, maar dat veranderde vaak genoeg ook in liefde voor het leven. Naar schatting 2.000 bruiden maakten na de Tweede Wereldoorlog de reis naar Canada om bij hun geliefde soldaat te zijn. Olga maakte een bruidsjurk van een parachute en Elly droeg een pak van een legerdeken. Loes trouwde in haar legeruniform. Aangekomen in het vreemde land, wachtte vaak een leven vol armoede en ontberingen. En velen zouden hun familie nooit meer terugzien. Toch waren de vrouwen sterk en doorstonden ze alles voor de liefde.

Romantiek en realiteit

Canadian War Brides is een tentoonstelling die de romantiek en realiteit van de Nederlandse oorlogsbruiden tot leven brengt. Wegens succes verlengd en tot 1 december 2013 te zien in het Nationaal Bevrijdingsmuseum.

Laatst gewijzigd: 2013-11-14 17:12:10 · Gepubliceerd: 16 november 2013 - 330