Top 5 tentoonstellingen vol ontdekkingen

Vind alle uitstapjes en tentoonstellingen in de kalender |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

De mooiste exposities die op dit moment te zien zijn

16 september 2015 Cultuur Landelijk Ook zo'n zin om iets nieuws te ontdekken? Er is zoveel moois te zien in museumland, maar waar begin je? DagjeWeg.NL heeft de tips. Vijf mooie tentoonstellingen van dit moment die een bezoekje zeker waard zijn!

Foto 1. 'Hello Comrades'! Taboedoorbrekende kunst in het Tropenmuseum. Copyright: Wang Zi

Secret Love

Wat is er te zien?
In de spraakmakende tentoonstelling 'Secret Love' zie je het China van nu, waar kunstenaars een steentje bijdragen aan de acceptatie van de rechten voor homo's. Door middel van hun kunst strijden tien gerenommeerde Chinese kunstenaars tegen de vooroordelen. In China is het taboe rondom lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) groot.

Waar kun je terecht?
In het Tropenmuseum in Amsterdam, te bezoeken van dinsdag tot en met zondag tussen 10:00 uur en 17:00 uur. De tentoonstelling is wegens succes verlengd tot en met 8 mei 2016.

De heksen van Bruegel

Wat is er te zien?
Heksen! Een unieke collectie heksenvoorstellingen uit de tijd dat heksen intensief vervolgd werden in 'de Nederlanden'. Dat gebeurde van 1450 tot 1700. De tentoonstelling 'De heksen van Bruegel' maakt duidelijk dat schilder Pieter Bruegel de Oude aan de wieg staat van de verbeelding van de heks zoals we die nu kennen. Lelijke vrouwen op een bezemsteel of rondom een zwarte kookketel. De heks die Bruegel in het leven riep, was een inspiratiebron voor vele schilders na hem.

Waar kun je terecht?
In Museum Catharijneconvent in Utrecht, van dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur en in het weekend vanaf 11:00 uur. Deze tentoonstelling is te zien van 19 september tot en met 31 januari 2016.TentoonstellingenMusea

Horst P. Horst

Wat is er te zien?
De eerste grote retrospectieve tentoonstelling rondom de beroemde modefotograaf Horst P. Horst. De Nederlander werkte in de twintigste eeuw onder meer in Parijs, Londen en New York en was de vaste fotograaf van Vogue. Op een typerende manier bracht hij zestig jaar lang grootheden uit de wereld van film, mode en kunst in beeld, zoals Coco Chanel, Salvador Dalí en Marlène Dietrich. Zijn stijlvolle foto's zijn voor iedereen een lust voor het oog.

Waar kun je terecht?
In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur en in het weekend vanaf 11:00 uur. De tentoonstelling is te bezoeken van 26 september tot en met 10 januari 2016.

Herman van Veen schildert

Wat is er te zien?
Schilderijen van Herman van Veen, veelal gebaseerd op de zee en speciaal gemaakt voor de expositie 'Op het eerste gezicht'. Het werk van Herman van Veen laat zich omschrijven als 'groot, kleurrijk en abstract'. De schrijver, zanger en kunstenaar heeft een sterke band met Bergen, hij trouwde er en kwam vaak in een strandpaviljoen.

Waar kun je terecht?
In Culturele Buitenplaats Kranenburgh in Bergen, alle dagen behalve maandag van 11:00 uur tot 17:00 uur. De tentoonstelling is te zien van 6 oktober tot en met 22 november 2015.

Religie Nu

Wat is er te zien?
Het fotoproject 'Religie Nu' van mediakunstenaar Eddy Seesing. Hij zette voorgangers van zeventig geloofsgemeenschappen in Nederland op de foto. De serie geeft een mooi (tijds)beeld van de samenleving met alle religies die ons land kent: christenen uit alle denominaties, joodse, islamitische, hindoeïstische en boeddhistische gemeenschappen.

Waar kun je terecht?
In het Ikonenmuseum in Kampen, van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur. Op dinsdag en woensdag geopend vanaf 13:00 uur. De tentoonstelling is te bezoeken van 12 september tot en met 23 januari 2016.

Foto 2. Sprinting Forward: spraakmakende kunst die een Chinees taboe wil doorbreken. Copyright: Chi Peng
Foto 3. Jacobus de Meerdere ontmoet de magiër Hermogenes (1565), door Pieter Bruegel. Collectie Rijksmuseum Amsterdam
Foto 4. Muriel Maxwell in de American Vogue (1939). Foto: Horst P. Horst, copyright Conde Nast Horst Estate
Herman van Veen schilderde speciaal voor de expositie nieuwe schilderijen. Foto: Kranenburgh
Portretten van tientallen verschillende voorgangers in het Ikonenmuseum. Copyright: Eddy Seesing

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2016-02-02 09:53:56 · Gepubliceerd: 2013-11-21 13:09:12 - 9316