1

De geschiedenis komt tot leven op de Veluwe

De Veluwe viert 200 jaar Ontzet van de Veluwe

Feest! 200 jaar Ontzet van de Veluwezoom Nieuws door

archief oud artikel 30 november 2013 Cultuur Rheden, Gelderland Rheden duikt dit weekend de geschiedenis in, tweehonderd jaar terug in de tijd. Er wordt een groot evenement georganiseerd, rondom 200 jaar Ontzet van de Veluwe.

Groot feest op de Veluwe

De Veluwezoom heeft een belangrijke rol gespeeld in de gebeurtenissen van het jaar 1813. Door de gevechten die daar gehouden werden, had Napoleon vrij baan en kon hij zonder problemen doorreizen naar Scheveningen. Honderd jaar geleden werd dit feit ook al groots gevierd en nu weer wordt alles uit de kast gehaald om deze historische gebeurtenis te herdenken.

Grote veldslag

Zondag 1 december wordt bij Landgoed Rhederoord de grote, finale veldslag nagespeeld. Vanaf 10:00 uur zijn er op het terrein bij het landhuis allerlei activiteiten, die leiden tot de grote veldslag (aanvang rond 14.00 uur). Dit is je kans om zo'n veldslag uit lang vervlogen tijden in het echt mee te maken! Eerst zie je van dichtbij hoe de dans van de Patriotten rond de vrijheidsboom wordt uitgevoerd, maar die wordt ruw verstoord door Orangisten en oprukkende troepen. Ook de kampementen zijn te bezichtigen voor publiek. Ruim 400 soldaten marcheren daar rond, er zijn marketentsters en de gegoede burgerij is ook te bewonderen. Zelfs de Prins van Oranje en Napoleon zelf zijn erbij!

Historisch feest/h2>Vier 200 jaar 'Ontzet van de Veluwezoom' mee in Rheden!
De veldslag wordt gehouden bij Landgoed Rhederoord, aan de Parkweg 19 in De Steegh, gemeente Rheden.
Zaterdag 30 november en zondag 1 december te bezoeken tussen 10:00 uur en 17:00 uur.
Gratis entree.

Laatst gewijzigd: 2013-11-28 16:58:32 · Gepubliceerd: 30 november 2013 - 199