Veelgeprezen Sarah Soyeon Kim tourt door Nederland

Veelgeprezen Sarah Soyeon Kim tourt door Nederland Redactioneel door

archief oud artikel 10 december 2013 Cultuur Laren, Noord-Holland Sarah Soyeon Kim heeft heel wat moeten laten om te worden wat ze nu is: een veelgeprezen, veelbelovende pianiste. Al op jonge leeftijd verliet ze haar geboorteland Zuid-Korea om in Londen piano te gaan studeren. Maar het was het waard: "Mijn passie voor de piano is alleen maar toegenomen."

Klein meisje

Net als veel andere succesvolle pianisten begon Sarah Soyeon Kim al zeer jong met pianospelen. Ze was vier jaar en het werd direct het centrum van haar leven. Ze woonde in Seoul en aan de overkant van de straat waar ze woonde was een pianostudio gevestigd. "Ik herinner me dat ik als klein meisje mijn ouders vroeg om me daar naartoe te brengen", vertelt ze. "Maar de pianoleraar zei dat ik eerst het Koreaanse alfabet moest leren voordat ik les kon krijgen. Ik leerde het in zeer korte tijd, waarna ik aangenomen werd als leerling."

"Interessant genoeg had ik toen nooit het gevoel dat ik dit in de toekomst fulltime zou gaan doen", vervolgt Soyeon Kim. "Pas toen ik ouder werd en meer ervaring opdeed, drong het echt tot me door dat dit het is wat ik de rest van mijn leven wil doen."

Sarah Soyeon Kim is zondag 19 januari 2014 in het Rijksmuseum van Oudheden te horen in de serie Weltklassik. Bestel snel kaartjes!
Het maakt mij gelukkig om voortdurend te zoeken wat ik uit de piano kan halen.

Overal thuis

Sarah Soyeon Kim vertrok al op jonge leeftijd naar Engeland, om daar eerst bij de Yehudi Menuhin School te studeren, een vooropleiding voor strijkers en pianisten vanaf acht jaar. Later studeerde ze als jongste student aan de Royal Academy of Music.

Het was geen makkelijke tijd: "Tegenwoordig zijn er veel manieren om je heimwee te overwinnen, zoals internet en smartphones, maar in die tijd kon ik alleen telefoneren met mijn familie. Ik leefde in een andere cultuur, ver weg van huis. Dat was moeilijk. Maar langzamerhand vond ik mijn weg en werd ik zelfstandiger."

Inmiddels heeft de pianiste zich in Duitsland gevestigd en reist ze vrijwel onophoudelijk rond om solo-optredens te geven. Ze speelde onder meer in Engeland, Frankrijk, Spanje, Italiƫ, Oostenrijk, Griekenland en Zwitserland. Hoogtepunt van de afgelopen tijd waren twee hoog geprezen optredens in de beroemde Berliner Philharmonie.

Soyeon Kim houdt van het reizen. "Ik voel me tegenwoordig overal thuis, zolang ik een comfortabele plaats heb om te kunnen rusten. Ik houd er ook van om foto's te maken en verschillende soorten eten uit te proberen. Tegelijkertijd probeer ik altijd wel wat ruimte tussen mijn concerten in te plannen, zodat ik af en toe ook rustig thuis kan zitten."

Nieuwsgierig

Wat Sarah Soyeon Kim zo aantrekt in het pianospelen is het schier eindeloze repertoire en de vele mogelijkheden om haarzelf uit te drukken. "De piano is als een orkest in twee handen", zegt ze. "Mijn passie voor de piano is enorm gegroeid toen ik ouder en meer ervaren werd. Wat mij het gelukkigste maakt, is om voortdurend nieuwsgierig te blijven en te zoeken naar wat ik uit de piano kan halen. Daarnaast is het contact met het publiek ook inspirerend. Het is haast als een uitwisseling van energie."

Met het Nederlandse publiek maakte Soyeon Kim al eens kennis, bij een concert in Scheemda, Groningen. Net als veel andere buitenlandse musici heeft ze er goede herinneringen aan. "Het publiek is zo enthousiast en warm!"

Soyeon Kim speelt werken van Brahms en Schumann. "Ik heb eerder de Paganini-variaties van Brahms gespeeld en twee sonates van Schumann. Het leek me goed om dat repertoire uit te breiden en alle variaties van Brahms en alle sonates van Schumann te spelen. Ik ben gek op deze muziek en voel dat ik er klaar voor ben!"

De veelgeprezen pianiste Sarah Soyeon Kim tourt door Nederland:
Zondag 12 januari 2014 was ze te horen in de Edesche Concertzaal.
Zondag 19 januari 2014 gaf Soyeon Kim een optreden in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Bestel tickets!
Vrijdag 24 januari 2014 is het derde en laatste optreden in het Brinkhuis in Laren. Bestel kaarten voor dit concert.

Laatst gewijzigd: 2014-01-20 09:21:27 · Gepubliceerd: 10 december 2013 - 381