1

Het laatste rendez-vous van het oude Europa

Het laatste rendez-vouz van het oude Europa Nieuws door

archief oud artikel 27 december 2013 Cultuur Doorn, Utrecht De tentoonstelling Het laatste rendez-vous van het oude Europa vertelt over een sprookjesachtige huwelijksfeest. Dit feest markeerde ook het einde van het oude Europa. Terug in de tijd in Museum Huis Doorn.

Het huwelijksfeest draaide om Victoria Luise met hertog Ernst August von Braunschweig. Victoria Luise was de enige dochter van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Het was een prachtig feest, gegeven in 1913. Het liet heel duidelijk de grandeur van het Duitse keizerrijk zien, weliswaar in een tijd dat de internationale verhoudingen gespannen waren.

Het feest herleeft!

Museum Huis Doorn laat het feest herleven tijdens de tentoonstelling Het laatste rendez-vous van het oude Europa. Proef hier de sfeer van de vorstenhuizen in het begin van de vorige eeuw. In de collectie van het museum vind je veel herinneringen aan dit feest, waaronder unieke zilveren tafelstukken van keizer Wilhelm II en een wereldberoemde pentekening van het galadiner. De tekening verbeeldt het laatste moment voor de Eerste Wereld­oorlog waarop de Europese vorsten nog vreedzaam bij elkaar aan tafel zitten, zoals de Russische tsaar Nicolaas II en de Engelse koning George V, allebei neven van de keizer.

Aanloop naar de oorlog

Een jaar later zijn de naties van Nicolaas II en George V met elkaar verwikkeld in een vreselijke oorlog, die Europa voorgoed zou veranderen. Dit 'rendez-vous' in Berlijn is een aanloop naar die oorlog. Boven de feestelijkheden hangt een donkere wolk van onderling wantrouwen en oplopende internationale spanningen. Terug in de tijd in Museum Huis Doorn, beleef zelf die spanning! Mee met een speciale themarondleiding rondom deze tentoonstelling? Wel even opgeven.

Het laatste rendez-vouz van het oude Europa, in Museum Huis Doorn
Te bezoeken van 14 december 2013 tot 31 maart 2014.
Toegang: 9,00 per persoon. Met de museumjaarkaart is de toegang gratis.
Het Museum is open op dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur. De kassa sluit om 16.00 uur. Kijk voor de actuele openingstijden in de kerstvakantie op de website.

Laatst gewijzigd: 2013-12-24 16:20:06 · Gepubliceerd: 27 december 2013 - 465