Neuzen tussen topstukken in Koninklijke Bibliotheek

Topstukken in de Koninklijke Bibliotheek   Nieuws door

19 december 2013 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Dol op oude boeken? In de Koninklijke Bibliotheek kun je heerlijk rondneuzen. Ga je eenmaal op zoek, dan vind je meer dan je zoekt... Maar naast boeken vind je hier ook een expositie vol topstukken.

De Koninklijke Bibliotheek heeft uit haar enorme collectie een expositie samengesteld waar liefhebbers van geschiedenis en cultuur hun vingers bij aflikken. Uit de verzameling van tien eeuwen lang zijn topstukken verzameld die een prachtig beeld geven van de Nederlandse culturele geschiedenis. Brieven, atlassen, modebladen... hier vind je verrassende vondsten!
Goed te combineren met een bezoek aan het Letterkundig Museum en de tentoonstelling Het Geheugenpaleis van het Nationaal Archief.

Eerste Donald Duck

Gek op strips? Dan moet je het allereerste nummer van Donald Duck gaan bekijken! Het vrolijke tijdschrift verscheen voor het eerst in oktober 1952 in Nederland. Het was ook het eerste tijdschrift dat bijna helemaal gevuld is met stripverhalen. Het eerste nummer is een prijzig collector's item geworden.

Ken je Beatrijs al?

De Beatrijs is ook één van de topstukken van de Koninklijke Bibliotheek. Dit wordt het 'juweel in onze geestelijke literatuur' genoemd, hét voorbeeld van een Middeleeuwse tekst. De berijmde Middelnederlandse versie van de legende over Beatrijs is overgeleverd in één rijkversierd handschrift uit de Koninklijke Bibliotheek.

Atlas Ortelius

Een redelijk nieuw topstuk is een bijzonder mooie atlas, een exemplaar van de Nederlandse editie van het Theatrum Orbis Terrarum van Abraham Ortelius (1527-1598), verschenen in Antwerpen in 1571. Hij wordt beschouwd als de eerste moderne atlas.

Praktische informatie

De expositie Topstukken in de Koninklijke Bibliotheek is zeven dagen per week gratis te bezoeken, van maandag tot en met vrijdag van 10:00 uur tot 17:00 uur en in het weekend vanaf 12:00 uur.
De Koninklijke Bibliotheek zit in Den Haag aan de Prins Willem-Alexanderhof 5. Gesloten met de kerstdagen en op nieuwjaarsdag.

Laatst gewijzigd: 2017-09-18 11:00:06 · Gepubliceerd: 2013-12-12 11:53:50 - 2491