Haagse Humor – Spotten met de politiek

Spotten met de politiek |  
Redactioneel door

22 december 2013 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Valt er nog wat te lachen in Den Haag? Het lijkt daar altijd zo'n serious bussiness. Niets is minder waar, al sinds de middelleeuwen worden de staatsbestuurders op de hak genomen.

Spotprenten

De tentoonstelling Haagse Humor – Spotten met de politiek in het Haags Historisch Museum toont aan de hand van spotprenten en tv-fragmenten een inkijkje in de rijke geschiedenis van de politieke satire in Nederland. Ook juist van Haagse bodem kwam en komt er veel satire, zoals van Wim Kan, Van Kooten en de Bie en hun Tegenpartij, en Haagse Harry.

Typetje van Kopspijkers

Verkiezingen, kabinetsformaties, kabinetscrises en de val van een kabinet zijn van alle tijden en nodigen dan ook steeds uit tot spot. Ook is er aandacht voor de gemeentepolitiek. Uitvergroting, karikaturen van Haagse politici, maar ook de legendarische Kopspijker-typetjes zijn goede voorbeelden van hoe er met politici gespot kan worden. Een tentoonstelling vol herkenning!

Zo is 't toevallig ook nog eens een keer

De tentoonstelling bevalt een verzameling politieke prenten van onder meer Albert Hahn, L.J. Jordaan, Opland, Fritz Behrendt en Peter van Straaten. Daarnaast zijn tal van tv-fragmenten te zien, van 'Zo is 't toevallig ook nog eens een keer' en 'Farce Majeure' tot Freek de Jonge, Van Kooten en De Bie en Kopspijkers. Een feest van herkenning!

Tentoonstelling Haagse Humor - Spotten met de politiek
Te zien in het Haags Historisch Museum
De tentoonstelling is te bezoeken van 18 januari t/m 15 mei 2014
Toegang: 7,50 euro per persoon.

Laatst gewijzigd: 2014-01-14 15:20:10 · Gepubliceerd: 2013-12-17 14:59:10 - 466