Ontdek de wereld van Willie Wortel

Bezoek Honderd jaar uitvindingen - Made by Philips Research |  
Nieuws door

Honderd jaar uitvindingen - Made by Philips Research

12 augustus 2014 Geschiedenis Leiden, Noord-Holland Neem een kijkje in de wereld van Willie Wortel! Museum Boerhaave toont tot zondag 26 oktober een overzicht van 100 Jaar uitvindingen door het Philips Research. "Het Philips Research is één grote innovatiefabriek", vertelt Anita Almaši van Museum Boerhaave. "Het is leuk om te zien hoe al die wetenschappelijke informatie leidt tot een product, dat je terug ziet in de huiskamer en op kantoor."

Het is feest bij Philips. In januari bestond onderzoekslaboratorium Philips Research honderd jaar. Ontdek de belangrijkste innovaties van dit instituut bij de expositie 100 jaar uitvindingen - Made by Philips Research in Museum Boerhaave en ga op reis door de tijd.

Lees het laatste nieuws over tentoonstellingen.

Grappige verhalen

Ontdekkingen als de radiobuis, de röntgenbuis, de compact disc (CD) en uitvindingen op het gebied van licht komen aan bod. Achter veel innovatieve vindingen schuilt een verhaal en dat zijn lang niet allemaal ingewikkelde denkprocessen. "Ik moest erg lachen om het verhaal achter de grootte van de CD-schijf", vertelt Anita Almaši van Museum Boerhaave. "Philips bracht de disc in samenwerking met Sony op de markt en in eerste instantie was de schijf kleiner. Een van de managers bij Sony was een fervent liefhebber van de 9e Symfonie van Beethoven, maar hij werd er gek van om de LP halverwege het stuk om te moeten draaien. Daarom eiste hij dat de schijf groter werd, zodat dat niet meer nodig was. Philips ging akkoord, maar zij wilden dan bepalen hoe groot het gat in het midden van de schijf moest worden."

Trending topics

Bij de overzichtstentoonstelling krijg je een duidelijk beeld van verschillende trends. Zo zie je hoe design de afgelopen tien jaar een steeds belangrijkere rol speelt. Maar je komt er ook achter hoe je zelf die trends beïnvloedt. Met verschillende interactieve spellen test je welk type consument je bent. Zoek je naar spanning of ben je wat conservatiever? En welk type researcher ben je eigenlijk?

Kijkje in de toekomst

Daarnaast neem je als bezoeker een kijkje in de toekomst. Philips test bij de tentoonstelling namelijk een recente uitvinding: intelligent light, een primeur in Nederland. Almaši: "Daarbij stuurt licht digitale informatie naar je tablet, waarbij allerlei filmpjes getoond worden. Ik kan me voorstellen dat dit een bijzondere ontwikkeling is voor de toekomst. Dat je bijvoorbeeld in de supermarkt staat en dat je erop gewezen wordt dat de boerenkool in de aanbieding is. Maar dat er bij die aanbieding direct eventuele recepten verschijnen."

Laatst gewijzigd: 2014-08-12 10:09:52 · Gepubliceerd: 2013-12-18 10:14:30 - 2190