Dagje uit dit weekend

De leukste uitjes voor zaterdag en zondag

Filmmuseum EYE - Op avontuur in de filmwereld Redactioneel door

archief oud artikel 2 januari 2014 Toerisme Na alle knusheid van de afgelopen feestdagen lijkt de koek opeens op wanneer het januari is. Maar dat heb je natuurlijk zelf in de hand! Want ook in een 'gewoon' weekend, het laatste van de kerstvakantie, is de gezelligheid in alle uithoeken van het land te vinden. Films maken, sprookjes beleven en muzikale sneeuwpoppen ontmoeten of heel winters de schaatsen onderbinden. Fijn weekend!

Films maken en kijken in filmmuseum EYE

Iedere dag van de week, in zomer en winter, is het programma van het filmmuseum EYE gevuld. Volwassenen kruipen dit weekend weg in een bioscoopstoel voor de film La grande bellezza, een film van de Italiaanse regisseur Paolo Sorrentino. In de film blikt een Romeinse schrijver terug op zijn leven en schildert een fascinerend portret van Rome. De lovende kritieken, vele nominaties en prijzen beloven dat het de ruim twee uur kijken absoluut waard is. Tip: neem de kinderen mee voor de workshop Pop Motion, waarin ze moertjes, schroefjes en draadjes tot leven brengen met film.

Filmmuseum EYE.
Dagelijks geopend.
Toegang: € 10,- voor volwassenen en € 7,50 voor kinderen.

Sprookjes op Kasteel de Haar

Een bezoekje aan Kasteel de Haar is al een sprookje op zich, maar in de kerstvakantie beginnen de sprookjes pas echt te leven. Tijdens een rondleiding door de prachtig ingerichte kamers van het imposante kasteel loop je zomaar een echte prins of prinses tegen het lijf. Ze zijn allemaal naar het Utrechtse kasteel gekomen voor een groot sprookjesfeest. En als dat feestje losbarst zijn dingen opeens niet meer wat ze lijken! Plotseling verdwijnen er allemaal spulletjes uit het paleis en klinkt het verhaal van een meisje wat 's nachts aanklopte bij het kasteel. Meer weten van dit geheim? Ga mee met de sprookjesrondleiding en beleef het zelf!

Sprookjes op Kasteel de Haar.
Tot en met 5 januari 2014.
Toegang: € 12,50 per persoon.

Schaatsen in winters Groningen

De hemel liet deze winter nog geen sneeuwvlokje los, maar in Groningen is het toch een beetje winter. Op de Grote Markt is traditiegetrouw een ijsbaan aangelegd voor wie zonder vorst het ijs op wil. Ontspannen zwieren, een kopje warme chocolademelk drinken en daarna nog even shoppen! Op zaterdag is een bezoekje aan de stad extra leuk met op de Vismarkt demonstraties icecarving. Kinderen mogen zelf ijs hakken. Op zondag maakt het ijs plaats voor een markt met biologische producten.

IJsbaan in Groningen.
Tot en met 5 januari 2014.
Toegang: gratis.

Gratis koetsritten in Den Haag

Den Haag doet de naam hofstad eer aan en vervoert haar bezoekers dit weekend in stijlvolle koetsjes. Tussen Plaats en Dennenweg kunnen vermoeide wandelaars instappen voor een fijn ritje. Ondertussen maken sneeuwpoppen de boel onveilig met hun muzikale optredens. Ja, u leest het goed, sneeuwpoppen! Maak dit weekend deel uit van dit wonderlijke winterse schouwspel en vergeet het Winterpret Plein niet. Hier draaien de draaimolens op volle toeren en zorgen de vuurspuwers voor een warm spektakel.

Koning Winter Weken in Den Haag.
Tot en met 5 januari 2014.
Toegang: gratis.

Midwinterhoorn klinkt in Laren

Een eeuwenoude traditie laat ook aan het begin van 2014 weer van zich horen. In Twente en in delen van Gelderland blaast men de midwinterhoorn tussen de eerste zondag van de advent en Driekoningen. Langs de verschillende hoornblazers zijn wandelingen uitgestippeld, zoals in het Gelderse Laren. Wandel zondag acht of twaalf kilometer over landgoed Verwolde en maak kennis met de traditie. Onderweg staan warme hapjes en drankjes en op boerderij Blankenberg is het tijd voor pauze met erwtensoep, een broodje worst en koffie. Hier is een midwinterhoornbouwer aanwezig, die graag uitleg geeft over het ongewone instrument. Onderweg zorgen de blazers voor een verrassing door gebruik te maken van oude waterputten...

Midwinterhoorn-wandeling in Laren.
Zondag 5 januari.
Toegang: € 2,50 per persoon.

Laatst gewijzigd: 2014-01-03 09:03:35 · Gepubliceerd: 2 januari 2014 - 243