Beleef je eigen Olympische Winterspelen!

Schaatsen en skiën in Nederland |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Haal Sochi 2014 naar Nederland

6 februari 2014 Sport Na vier jaar wachten is het dan zover: de Olympische Winterspelen 2014 staan op de stoep! Zal Sven Kramer dit keer de wissel goed doen en alsnog zijn welverdiende gouden medaille binnenslepen? Hoe brengt de rest van de Nederlanders het er vanaf? Laat bloed, zweet en tranen niet alleen bij de sporters vloeien, maar ga vooral ook zelf de uitdaging aan. Organiseer je eigen Winterspelen!

Langebaanschaatsen en kunstrijden

Vlieg met hoge snelheid van de rodelbaan of ga kunstschaatsen!

Schaatsen is en blijft de olympische sport waar Nederland ruim vertegenwoordigd is. Blijf niet op de bank hangen en ga tussen de wedstrijden door zelf het ijs op. Er zijn gelukkig genoeg ijsbanen in Nederland! Ben je een langebaanschaatser of draai je liever eindeloos pirouettes tijdens het kunstrijden? Neem de liefste mee uit, vorm een koppel en oefen tot je net zo atletisch over het ijs zwiert als al die olympische sporters. Bij FlevOnIce kun je als geen ander langebaanschaatsen. De kunstijsbaan is maar liefst drie kilometer lang. En het is nog buiten ook!

Nederlanders in actie: langebaanschaatsen

 • 5.000 meter, mannen: zaterdag 8 februari, 12:30 uur
 • 3000 meter, vrouwen: zondag 9 februari om 12:30 uur
 • 500 meter, mannen: maandag 10 februari, 14:00 uur
 • 500 meter, vrouwen: dinsdag 11 februari, 13:45 uur
 • 1.000 meter, mannen: woensdag 12 februari, 15:00 uur
 • 1.000 meter, vrouwen: donderdag 13 februari, 15:00 uur
 • 1.500 meter, mannen: zaterdag 15 februari, 14.30 uur
 • 1.500 meter, vrouwen: zondag 16 februari, 15:00 uur
 • 10.000 meter, mannen: dinsdag 18 februari, 14:00 uur
 • 5.000 meter, vrouwen: woensdag 19 februari, 14:30 uur
 • Ploegenachtervolging, mannen én vrouwen: vrijdag 21 en zaterdag 22 februari

Groot fan van de Spelen, maar is Sochi iets te ver weg? Reis dan af naar Antwerpen! Bezoek The Sochi Project in FotoMuseum Antwerpen.

Langlaufen

Op lange, smalle latten worstelen de sporters zich vooruit. De ene sportieveling gebruikt massieve spierkracht vanuit het been, de ander langlauft door zich af te zetten met twee stokken. Langlaufen is voor de echte diehards! De sneeuw is momenteel misschien ver te zoeken, maar er zijn genoeg alternatieve langlaufsporten in Nederland te vinden. Leve de lange latten!

De eerste langlaufwedstrijd staat gepland op zaterdag 8 februari, 14:00 uur (Russische tijd).

Curling: krachtpatsers op ijs

Curling heeft over het algemeen een suf imago en dat is niet helemaal terecht. Sterker nog: de stenen die over het ijs glijden wegen maar liefst 19,1 kilogram en zijn niet vooruit te branden zonder enige spierkracht. Ga de uitdaging aan en ga een potje curlen. Bij SilverDome Zoetermeer, bijvoorbeeld! Of laat de kou achterwege en kies voor indoor curlen bij Polysport.

Wat is curling?
Curling valt te vergelijken met een potje jeu de boules en bowlen. Twee ploegen van vier spelers nemen het tegen elkaar op om de acht stenen van graniet over de ijsbaan van 42,5 meter zo dicht mogelijk bij het 'huis' te zwiepen. De eerste wedstrijden staan gepland op maandag 10 februari.

Bobsleeën, rodelen en skeleton

Rodelen, bobsleeën en skeleton. Het is niet hetzelfde, maar de snelheid hebben ze gemeen. Stap nu zelf in een slee en ga rodelen bij A GoGo Valkenburg! Suis met hoge snelheid van de 375 en 325 meter lange baan af. Naar boven lopen hoeft niet: de sleeplift zorgt voor een retourtje.

Wat is het verschil tussen bobsleeën, rodelen en skeleton?
Skeleton is een vorm van sleeën, waarbij de sporter op zijn buik liggend met het hoofd vooruit naar beneden glijdt. Bij het rodelen lig je, in tegenstelling tot skeleton, op je rug met de voeten naar voren. De bobsleeër onderscheidt zich door het ijsparcours af te leggen in een bestuurbare slee. De eerste wedstrijd voor het rodelen staat gepland op zaterdag 8 februari, de eerste wedstrijd voor skeleton staat gepland op donderdag 13 februari en de bobsleeërs gaan op zondag 16 februari de strijd aan.

Biathlon: langlaufen en schieten

Er zijn in Nederland helaas weinig skihallen waar je kunt langlaufen met een geweer om je schouder. Waarschijnlijk komt er om die reden dan ook geen Nederlander uit op dit onderdeel van de Spelen. Maar bij Polysport kun je gelukkig wél langlaufen, ook al ligt er geen sneeuw. En hoewel geweerschieten vanaf de langlaufbaan een tikkeltje lastig wordt, kun je er later - al naar gelang - ook nog schieten met pistool of pijl-en-boog!

Wat is Biathlon?
Bij Biathlon langlaufen de sporters, waarbij ze moeten schieten op vijf doelen. Iedere misser levert een strafronde op, die eerst moet worden afgelegd voor ze verder kunnen. De eerste wedstrijd Biathlon staat gepland op zaterdag 8 februari om 15:30 uur (Nederlandse tijd).

De Olympische Winterspelen worden gehouden van 7 tot en met 23 februari 2014 in Sotsji, Rusland. Kijk voor het programma van de Nederlandse sporters op de website van NOC*NSF. Kijk voor het volledige programma van de Olympische Winterspelen op de website van Sochi 2014.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2014-02-06 09:50:48 · Gepubliceerd: 2014-02-04 14:26:25 - 388