1

Francis Bacon geeft stof tot nadenken

Drieluik Francis Bacon meesterwerk in Nieuwe Kerk Amsterdam

Nieuwe Kerk Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 21 februari 2014 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Drie jaar terug startte De Nieuwe Kerk Amsterdam een traditie. Die traditie krijgt vandaag een nieuw vervolg met een bijzonder drieluik van Francis Bacon. Dit kunstwerk prijkt als het nieuwe Meesterwerk in het hoogkoor van de Amsterdamse kerk.

Ieder jaar kiest De Nieuwe Kerk Amsterdam een meesterwerk met of wel een religieuze of een spirituele symboliek. Het gekozen werk schittert dan korte tijd in het hoogkoor van de kerk, met de bedoeling de bezoeker aan te zetten tot zelfreflectie en beschouwing. Vanaf vandaag neemt het drieluik In Memory of George Dyer van Francis Bacon deze plaats in en volgt daarmee Andy Warhols The Last Supper op.

Francis Bacon

Francis Bacon maakte het drieluik, een van oorsprong religieus formaat, ter nagedachtenis aan zijn partner George Dyer. Dyer pleegde zelfmoord in een Parijse hotelkamer, waar hij samen met Bacon verbleef. Zoals iedereen kan begrijpen was dit een ingrijpende gebeurtenis voor Francis Bacon, die zijn emoties verwerkte in zijn schilderijen. Op In Memory of George Dyer beeldde hij zijn vriend op drie verschillende manieren uit.

In Memory of George Dyer

Op het linkerpaneel ligt George Dyer als een gevelde bokser op een renbaan, rechts staat hij rechtop en komt hij nog terug in een spiegelbeeld. Op het middenpaneel, vaak het belangrijkste deel van een drieluik, schilderde Bacon een grote schaduwfiguur, waar een gespierde arm uitreikt om een sleutel in het slot van een deur te steken. Al deze onderdelen verbeelden verschillende momenten in het leven, op de drempel tussen leven en dood.

Laatst gewijzigd: 2014-02-24 13:05:54 · Gepubliceerd: 21 februari 2014 - 502