Dagje uit dit weekend

Wat te doen op zaterdag en zondag?

Redactioneel door

archief oud artikel 20 maart 2014 Toerisme Het weekend verloopt minder zonnig dan we hoopten, maar dat is geen reden om binnen te blijven. Het Rijksmuseum en het Westfries Museum hebben een verrassing in petto en in Zutphen tuffen de treintjes hun eindeloze rondjes. Geen zin in? Plof dan neer voor een goede film in Den Haag. Fijn weekend!

Modelsporen

Doorgaans slijten ze hun dagen op zolder, maar dit weekend reizen een heleboel modelspoorbanen naar Zutphen. Geïnteresseerde bezoekers kunnen ze hier bewonderen tijdens het Modelspoorevenement Zutphen. Hobbyisten halen hun hart op aan de nieuwste modellen en snufjes en ook voor de kleine treinfan is er van alles te zien. Onder begeleiding bouwen kinderen een huisje of kleuren ze een mooie kleurplaat in.

Modelspoorevenement Zutphen.
22 en 23 maart 2014.
Toegang: € 5,- voor volwassenen en gratis voor kinderen.

De geur van de Middeleeuwen

Snuffelen aan schilderijen of aan een fraai stadsgezicht, het Westfries Museum Hoorn beveelt het iedereen aan. In de tentoonstelling Alchimistes en het geheim van het pestparfum wemelt het van de geuren. Een portret, een schutterstuk: ze hebben allemaal een eigen luchtje. Zelfs de Nachtwacht van Rembrandt draagt een geur, gemaakt door meesterparfumeur Fred Tabak. En er is nog iemand die een bijzonder parfum heeft gebrouwen. Ontfutsel het geheim Alchimistes en wie weet heb jij het parfum tegen de pest binnenkort in handen.

Alchimistes en het geheim van het pestparfum in Westfries Museum Hoorn.
Van 22 maart tot en met 22 juni 2014.
Toegang: € 6,50 voor volwassenen en gratis voor kinderen.

Films die er toe doen!

In de stad van recht en vrede organiseert Amnesty International het Movies that Matter festival. Een festival gevuld met films die je aan het nadenken zetten. Over de vrijheid van meningsuiting en censuur bijvoorbeeld. Rondom het filmprogramma krijgt iedereen de kans deel te nemen aan debatten en talkshows met internationale gasten bij te wonen. Een weekend vol verdieping.

Movies that Matter festival in Den Haag.
Van 20 tot 26 maart 2014.
Toegang: een filmticket kost gemiddeld € 9,-.

Grootste schilderij van Rembrandt

Het beroemdste schilderij van Rembrandt hangt altijd in het Rijksmuseum Amsterdam. Maar nu heeft het museum ook het allergrootste werk van de kunstenaar in huis. Het werk De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis uit 1661-1662 is sinds 21 maart te zien. Eigenlijk is het werk nu niet meer het grootste, want omdat Rembrandt het niet meer kon verkopen sneed hij er een stuk af. Van het origineel, wat 5,5 meter breed was, is nu slechts 3 meter over.

Rijksmuseum Amsterdam
Vanaf 21 maart.
Toegang: € 15,- voor volwassenen en gratis voor kinderen.

Nog meer lammetjes!

En wat natuurlijk niet mag ontbreken in een lenteweekend: lammetjes kijken! In Ermelo rennen zo'n tweehonderd lammetjes rond bij bezoekerscentrum Schapedrift. Wie zaterdag langs komt in deze schaapskooi mag de kleine beestje knuffelen en aaien. Om 11:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur staan er demonstraties schapen drijven op het programma. En de kinderen vermaken zich met het plakken van wollen of vilten schaapjes.

Lammetjesdag in Ermelo.
Zaterdag 22 maart.
Toegang: gratis.

Laatst gewijzigd: 2014-03-26 09:05:55 · Gepubliceerd: 20 maart 2014 - 313

Dit past bij 'Dagje uit dit weekend'