1

Nieuw stulpje voor Armando

Collectie Armando nu te zien in kasteel Oud Amelisweerd

MOA - Museum Oud Amelisweerd Nieuws door

archief oud artikel 1 april 2014 Toerisme Bunnik, Utrecht Na de brand in de Amersfoortse Elleboogkerk in 2007 hadden de werken van de Amsterdamse kunstenaar Armando geen thuis meer. Ontheemd doolden ze rond door het land. Tot ze een nieuw onderkomen vonden in Museum Oud Amelisweerd! De werken van Armando delen de historische buitenplaats met prachtige Chinese behangsels.

Op tragische wijze verloor het oeuvre van de Amsterdamse kunstenaar Armando haar thuis. In de Amersfoortse Elleboogkerk brak brand uit en het vuur verwoestte veel van de werken. Voor een nieuw Armando museum brachten gemeente, provincie en sponsoren 1,8 miljoen euro bijeen. Maar in Amersfoort hield het gemeentebestuur de boot af, door bezuinigingen op cultuur. Uiteindelijk vond de directeur van het voormalige Armando Museum een bestemming voor de collectie: het oude landhuis van Amelisweerd.

Landgoed Oud Amelisweerd

Oud Amelisweerd is een kasteel bij Bunnik. Met het koetshuis en de tuin vormt het samen de Historische Buitenplaats Oud-Amelisweerd. De buitenplaats ligt op een landgoed. Lange tijd beheerde het Centraal Museum Utrecht deze mooie locatie. Nu is de collectie van Armando hier samen te zien met de eeuwenoude Chinese behangsels, die de muren van het kasteel sieren.

Armando in het woud

De eerste tentoonstelling in het nieuwe onderkomen is Armando in het woud. Het museum wil hierin laten zien hoe Armando in Oud Amelisweerd past, hoe zijn werk de omgeving complimenteert. Zeven kamers laten keramiek, brons, lithografieën en tekeningen zien van de Amsterdamse kunstenaar.

Armando

Armando is een beroemde kunstenaar uit Amsterdam. De inmiddels 84-jarige alleskunner schreef gedichten en boeken, is schilder en beeldhouwer en schreef columns voor het NRC. Daarnaast is hij televisie-, film en theatermaker. Een aantal werken van zijn hand zijn op publieke plaatsen te zien. Zo maakte hij het bekende oorlogsmonument De Ladder, vlakbij voormalig concentratiekamp Kamp Amersfoort.

Laatst gewijzigd: 2014-04-01 15:54:11 · Gepubliceerd: 1 april 2014 - 217