Beleef Utrecht in staat van oorlog

Bezoek In staat van oorlog in Het Utrechts Archief |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Ontdek de Domstad tijdens de Eerste Wereldoorlog

7 april 2014 Cultuur Utrecht, Utrecht Ontdek Utrecht in staat van oorlog. Daar kun je je toch niets bij voorstellen? Tot en met 21 september 2014 helpt het publiekscentrum van het Utrechts Archief je daar een handje bij. Ontdek de Domstad in opperste paraatheid, wanneer precies een eeuw geleden de Eerste Wereldoorlog losbarst.

Ontmoet soldaten, burgers en vluchtelingen in Het Utrechts Archief

Bloederige veldslagen in de Belgische en Franse loopgraven zijn vaak de eerste associatie bij de Eerste Wereldoorlog. De tentoonstelling In staat van oorlog in het Utrechts Archief, locatie Hamburgerstraat, toont Utrecht ten tijde van deze loopgravenoorlog. Want Nederland was dan misschien wel neutraal, de regering verklaarde alle strategisch gelegen gemeenten in augustus 1914 'in staat van oorlog'. Dat bleef niet zonder gevolgen. Ga terug in de tijd, ontdek de uitwerking van dit besluit en bekijk unieke filmbeelden uit de oorlogsjaren.

Bijzondere ontmoetingen in Het Utrechts Archief

Bij In staat van oorlog ontdek je de gevolgen van de oorlog, die zich uitstrekten tot ver buiten de loopgraven. Tienduizend Nederlandse soldaten werden ingekwartierd en militairen bezetten strategische plekken, zoals de Domtoren. Meer dan een miljoen Belgische vluchtelingen vonden onderdak in Nederland. Daarnaast werden levensmiddelen en goederen zo schaars, dat de bon werd ingevoerd. Ontmoet daarom ook de Belgische familie De Decker en maak kennis met hun verhaal. Neem een kijkje in de keuken van een Utrechtse familie of loop binnen bij de commandopost van het militaire gezag.

Familieprogramma: samen op zoek!

Ga op Tweede Paasdag met de hele familie op zoek naar verhalen uit de Eerste Wereldoorlog! Het Utrechts Archief heeft een speciaal familieprogramma tijdens feestdagen (Tweede Paasdag, Hemelvaart en Tweede Pinksterdag), in de schoolvakanties en op de laatste zondag van de maand.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2014-04-14 09:04:32 · Gepubliceerd: 2014-03-28 14:28:18 - 631