De grootste vintagebeurs van Europa biedt de leukste spullen van vroeger

Twee dagen snuffelen tussen de mooiste vintagespullen   Redactioneel door

archief oud artikel 9 april 2014 Cultuur Utrecht, Utrecht Alvast een tip voor het weekend! Dan zijn vintagefans welkom in de Jaarbeurs Utrecht. Daar vind je de grootste vintagebeurs van Europa. Twee dagen snuffelen tussen de leukste spulletjes uit vroeger tijden. Voor elke verzamelaar ligt hier wel iets te wachten.

Vintagekleding en -tassen, retro stoelen, antieke fototoestellen, porselein en stripboeken, voor iedereen is er iets speciaals te vinden op de VerzamelaarsJaarbeurs. Europa's grootste vintagebeurs vindt dit voorjaar plaats op zaterdag 12 en zondag 13 april in Jaarbeurs Utrecht. Deze editie is er extra aandacht voor Nederland in beeld. Zo houdt het Persmuseum een expositie ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het enige optreden van The Beatles in Nederland. Ook toont het museum de meest iconische affiches uit onze recente geschiedenis. Museum Het Behouden Blik presenteert een collectie vintage blikken en andere verpakkingen van bekende Nederlandse merken.

Iconische posters & 50 jaar The Beatles in Nederland

Tijdens de beurs organiseert het Persmuseum een expositie van diverse bekende en beruchte (historische) posters en affiches. Denk hierbij aan de wereldberoemde poster van illustrator Opland voor het Komitee Kruisraketten Nee en de bekende verkiezingsposter van politieke partij PSP met naakte vrouw uit 1971. De enige keer dat The Beatles twee concerten hebben gegeven in Nederland was op 6 juni 1964 in het Noord-Hollandse Blokker. Rondom dit optreden en hun bezoek aan Nederland is er veel ophef geweest in diverse media. Het Persmuseum wijdt op de VerzamelaarsJaarbeurs een expositie aan dit fenomeen met tekeningen, covers, artikelen, foto's en illustraties van bekende illustratoren zoals Eppo Doeve en Opland.

Nederlandse historie op verpakkingen

Museum Het Behouden Blik presenteert tijdens de beurs een selectie van vintage reclameuitingen op blikken, doosjes, flessen en theepotten. Hier zijn zeldzame verpakkingen te bewonderen, zoals een antiek Droste-chocoladeblikje, ontworpen door de bekende illustrator Jan Wiegman. Ook limited edition blikken van merken zoals De Gruyter, Douwe Egberts, Van Nelle en Verkade worden getoond. “Naast de nodige nostalgie biedt de collectie ook een kijkje in ons cultureel erfgoed”, aldus museumhoudster Carin van de Wal. Zij zal tevens diverse lezingen geven tijdens de beurs over het belang van verpakkingen.

Meet and Greet James Bondgirl Caroline Munro

Tijdens de beurs is actrice Caroline Munro (de Bondgirl uit de film The Spy Who Loved Me) aanwezig om te signeren voor alle fans samen met Béatrice Libert uit de James Bondfilm Moonraker, Kiran Shah uit Star Wars zal er ook zijn, evenals Star Warsacteurs Brian Wheeler, Tom So en Andy Herd en op zaterdag is er een Star Wars Ewok-reünie.

Verzamelcaravans als levensgrote rijdende kijkdozen

Het Kunstenaar Kollektief onder leiding van Pet van de Luijtgaarden exposeert een aantal caravans als levensgrote themakijkdozen. Verzamelingen Lego, Barbie, He-man en Star Wars worden gebruikt om de binnen- en buitenkant van de caravans op unieke wijze te stileren. Ook toont men een Star Wars Landspeeder.

Andere activiteiten op de beurs

De vintage Kinderwagen Parade is te bewonderen op zondag. Een collectie scheepsmodellen van piratenzenders en diverse Fiat-oldtimers zijn het gehele weekeinde te zien.

Meer informatie

VerzamelaarsJaarbeurs voorjaar 2014
Jaarbeurs Utrecht, Jaarbeursplein 6, Utrecht
Zaterdag 12 april (9:00 uur tot 17:00 uur)
Zondag 13 april (10:00 uur tot 17:00 uur)
Entreeprijs aan de kassa: € 13,- (kinderen t/m elf jaar gratis), voorverkoop via de website:€ 11,50
Meer informatie, voorverkoop, korting en filmbeelden op de website van de Verzamelaarsbeurs.

Laatst gewijzigd: 2014-04-14 11:15:22 · Gepubliceerd: 2014-04-07 09:52:10 - 577