Who's Afraid of Red, Yellow and Blue?

Stedelijk Museum Amsterdam |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Veelbesproken werk van Barnett Newman terug in Stedelijk Museum

24 april 2014 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland De harten van de suppoosten in het Stedelijk Museum Amsterdam slaan vanaf vandaag een stukje sneller. Het veelbesproken Who's Afraid of Red, Yellow and Blue hangt opnieuw in het museum. Dit keer brengt het werk het er hopelijk zonder kleerscheuren vanaf...

Het schilderij Who's Afraid of Red Yellow and Blue III van Barnett Newman heeft geen goede herinneringen aan het Stedelijk Museum Amsterdam. In 1986 verminkte een verwarde man het werk met een stanleymes. Na een omstreden restauratie door Daniël Goldmeyer, hij zou het werk met een verfroller opgeknapt hebben, hangt het rood-geel-blauwe doek voor het eerst weer in een museum. Wel met extra bewaking!

Het Stedelijk Museum laat tot en met 13 juli 2014 een overzicht zien van de kunstenaar Barnett Newman. Naast Who's Afraid of Red Yellow and Blue III is ook Cathedra te zien. Ook dit werk kwam in aanraking met het stanleymes van dezelfde woedende man. Restauratoren van het Stedelijk Museum heelden dit werk zelf. In de tentoonstelling van het Stedelijk Museum zijn naast de twee werken ook The Gate en Right Here te zien. Ook is de etsenserie Notes te zien. Newman maakte deze serie van twaalf etsen in 1967-1968, dezelfde periode als waarin hij Who's Afraid of Red Yellow and Blue III schilderde. Deze etsen kreeg het museum in 1979 van de weduwe van Barnett Newman.

Laatst gewijzigd: 2014-04-24 10:06:23 · Gepubliceerd: 2014-04-24 09:36:46 - 200