Drie keer Koning

Drie staatsieportretten van Willem-Alexander

Paleis Het Loo Nationaal Museum Nieuws door

archief oud artikel 29 april 2014 Cultuur Apeldoorn, Gelderland Willem-Alexander heeft drie gezichten. De één wat kleurrijker, de ander misschien wat stijver. Drie kunstenaars maakten een staatsieportret van onze koning. Welke is het mooist? Bekijk ze op Paleis het Loo in Apeldoorn.

Drie kunstenaars pakten begin dit jaar hun penselen of fotocamera op om koning Willem-Alexander vast te leggen. Allemaal kregen ze dezelfde opdracht, maar alle drie leverden ze een heel ander eindresultaat af. Zo schilderde kunstenares Iris van Dongen Willem-Alexander op twee manieren. Een koning die vriendelijk naar het publiek kijkt en een formelere houding. Beide portretten zijn verwerkt in één schilderij. Rineke Dijkstra maakt een foto van Willem-Alexander. Een fris portret, wat autoriteit uitstraalt. Wie goed kijkt ziet de knipogen naar portretten van oude meesters.

Weer heel anders is het doek van Femmy Otten, die met olieverf de koning vastlegde. Met kleine subtiele details verwijst zij naar de geschiedenis. De achtergrond van het schilderij is bijvoorbeeld geïnspireerd op de stof waarmee de troon in de Ridderzaal is bekleed.

Paleis Het Loo

De drie staatsieportretten zijn van 29 april tot en met 28 september 2014 te zien in de vestibule van Paleis Het Loo.

Laatst gewijzigd: 2014-04-28 13:29:31 · Gepubliceerd: 29 april 2014 - 1188