1

Het verhaal van Anne Frank

Nieuw theaterstuk voert verder door het leven van Anne Frank

Theater Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 8 mei 2014 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Onder toeziend oog van koning Willem-Alexander ging de voorstelling Anne op 8 mei in première. In het splinternieuwe Theater Amsterdam staat hoofdrolspeelster Rosa da Silva de komende tijd als het Joodse meisje Anne Frank op het podium. Verder, intenser dan het boek, voert het theaterstuk toeschouwers mee naar het leven van Anne. Voor het Achterhuis, tijdens de onderduikperiode en na haar arrestatie.

Vanavond gaat het theaterstuk Anne, geschreven door Jessica Durlacher en Leon de Winter, in première in Theater Amsterdam. Onder de 1100 gasten is naast Willem-Alexander nog een bijzondere gast aanwezig: Buddy Elias, de neef van Anne en het laatste nog levende familielid van de familie Frank. Het theaterstuk kwam tot stand in samenwerking met het Anne Frank Fonds, wat haar vader Otto Frank in 1963 oprichtte. Hoofdrolspeelster Rosa da Silva speelt de jonge Anne in de voorstelling, gebaseerd op de beroemde dagboeken van het Joodse meisje. Het verhaal neemt toeschouwers mee naar haar leven voor het Achterhuis en voert verder na haar arrestatie.

Anne Frank opnieuw leren kennen

Voor het eerst klinken de zinnen, opgetekend door Anne, in een theater. Anne is de eerste, door het Anne Frank Fonds geautoriseerde, theaterbewerking van haar dagboek sinds 1955. Jessica Durlachter, mede-auteur van de voorstelling, wilde de dagboeken openbreken. Om nieuwe dingen te laten zien, zo zei ze tegen Spits!: "Het is een groot verhaal, meer dan dertig miljoen keer gelezen. Ik denk dat je het iconische moet openbreken om het te blijven voelen. Dat elke generatie weer nieuwe dingen ziet. In de jaren 50, toen het eerste toneelstuk werd geschreven, hadden ze een heel andere interpretatie van haar persoonlijkheid." Volgens Durlacher herbergt Anne Frank een grote hoeveelheid levendigheid en tegenstrijdigheid en nog veel meer eigenschappen. Eigenschappen die hopelijk op het podium naar voren komen.

Commercieel karakter

Met de première opent het nieuwe Theater Amsterdam officieel haar deuren. Het nieuwe theater aan het water, net buiten het centrum van Amsterdam, biedt ruimte voor grote decors en is luxe ingericht. Zo is er een grote foyer met hapjeswand en mobiele wijnbar. De voorstelling Anne is langere tijd in het theater te zien. Rondom de setting en de arrangementen die bij een theaterbezoek te boeken zijn, is discussie ontstaan. De Anne Frank Stichting in Amsterdam liet weten moeite te hebben met het commerciële karakter. De stichting is niet betrokken bij de totstandkoming van het stuk.

Laatst gewijzigd: 2014-05-15 09:37:32 · Gepubliceerd: 8 mei 2014 - 1060