Duik in de wereld van veiligheid

Beleef de nieuwe Veiligheidsexperience bij PIT! |  
Reportage door
Foto 1. Een pit? Dat is vaktaal voor het blauwe zwaailicht van de hulpdiensten. Weer wat geleerd! Foto: DagjeWeg.NL

Een leerzaam avontuur met zware jongens, een wapenkluis en brand!

8 mei 2014 Toerisme Almere, Flevoland Is het een museum? Een doepark? Een expo? Geen van allen. En toch ook weer wel: PIT is een interactieve en gevarieerde experience, waar je aan het kijken, leren en brandjes blussen blijft! Met je PIT-pas in je hand ontdek je hoe jij kunt helpen om het leven veiliger te maken.

Bijdrage aan veiliger leven

Nog maar net nieuw is het, de expo opende haar deuren in april. En toch zijn er tientallen kinderen druk in de weer. De wereld van PIT in Almere spreekt tot de verbeelding: het werk en de geschiedenis van politie, ambulance en brandweer. Niet alleen nieuwsgierige jongens en meisjes komen hier kijken, maar ook volwassenen met een interesse in de hulpdiensten, of opa's die vroeger brandweerman waren. En ook politiekorpsen komen langs.
Dat is niet voor niets. PIT is anders dan anders en de activiteiten en bezienswaardigheden maken gebruik van multimedia. De redactie van DagjeWeg.NL ging langs om te beleven hoe we zelf een bijdrage kunnen leveren aan een veiliger leven.

Wat is er te doen?

Bij PIT zien we van buiten al tientallen zwaailichten. Opgepast, hier is iets aan de hand! Onze gids Brigitte Lobee legt uit waarom het hier PIT heet. "Pit is vakjargon voor het zwaailicht op de auto's van de hulpdiensten!" We wandelen langs alle voertuigen. Bij elke auto is wel een verhaal te vertellen en er draaien filmpjes over de hulpdiensten die het voertuig gebruiken. Er is een auto gecrasht, en er staat een gepantserde wagen van de ME die ingezet werd bij rellen.

Test jezelf

PIT is leuk en leerzaam, en staat bol van de testjes en spellen. Er wordt gebruik gemaakt van geavanceerde techniek die je nog nergens anders tegenkomt. Wat doe je bij huiselijk geweld? Hoe veilig is jouw fiets? Hoe gaat 't in zijn werk als een tassendief wordt aangehouden en de cel in moet? Bekijk een filmpje in een echte cel! Help de hulpdiensten door mee te denken over de toekomst van veiligheid en kruip achter de telefoon van de alarmcentrale. Er bellen mensen met een probleem (of misschien wel voor de grap!) en jij moet ze zo goed mogelijk helpen. Aan het begin krijg je een Pit-pas. Daarmee worden al je resultaten opgeslagen en later krijg je die resultaten thuis gestuurd. Ben je geschikt als politieman? Hoe snel heb je de brand in de keuken geblust?

Houten cabrio op de weg

Ook staat er een houten auto, daar vertelt Brigitte een mooi verhaal bij: "Deze auto is gemaakt door twee jongens van zeventien jaar. Hij is helemaal van hout, maar toch reed hij prima. Ze werden op de openbare weg aangehouden, waar ze met veertig kilometer per uur reden. De jongens mochten kiezen: of een hoge boete, of de auto inleveren. Ze kozen voor het laatste en nu staat de auto hier." Deze houten cabrio heeft dus eerst het nieuws gehaald, en nu het museum.

Gave experience

Alhoewel, is PIT een museum? Het ziet er in elk geval heel anders uit, met rond rennende kinderen en al die interactieve spellen. Wat verderop is een verkeersplein aangelegd waar kinderen rond sjezen, moeten wachten voor het stoplicht en af en toe geflitst worden als ze te hard rijden. Zo testen ze hun kennis van verkeersregels en ervaren ze hoe het is om veilig te rijden en wat de consequenties zijn. Een populaire attractie, waar de redactie van DagjeWeg.NL helaas te groot voor is...

Kleding van vroeger

Hier en daar zijn er nog elementen van het bekende museum te zien, zoals vitrines met spullen die de brandweer vroeger gebruikte, of kleding die agenten vroeger aan hadden. PIT is ontstaan uit een fusie van het Nederlands Politiemuseum en het Nationaal Brandweermuseum. Maar de attributen en informatie worden wel op een heel moderne manier gepresenteerd: via schermen kun je de tekst zelf oproepen en lees wat er te zien is in de vitrines.

Vrij en veilig leven

Vrij en veilig leven wil iedereen wel, maar hier ontdek je wat er allemaal bij komt kijken. In elke hoek van de uitgebreide hal is weer iets nieuws te zien en te leren. PIT is een plek waar je op je gemak kennis maakt met de wereld van veiligheid: zware jongens, de wapenkluis, brand in de keuken is hier niet eng, maar juist leerzaam, leuk en avontuurlijk!

Foto 2. Ben jij geschikt als brandweerman? Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. De houten cabrio die door twee studenten werd gebouwd en van de snelweg werd geplukt. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. Historische spullen geven af en toe het idee van een traditioneel museum. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 5. Interactief! De redactie van DagjeWeg.NL moet er ook aan geloven. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 6. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken. Op deze manier zie je jezelf als een silhouet van vuur. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 7. Ontdek de wereld van politie, brandweer en geneeskundige veiligheidsdiensten bij PIT. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2022-01-13 13:28:48 · Gepubliceerd: 2014-05-08 15:11:07 - 6391