Anton Heyboer: de man met de vijf vrouwen

Lezing over spraakmakende kunstenaar Anton Heyboer |  deel via WhatsApp | Nieuws door

22 mei 2014 Cultuur Vledder, Drenthe Anton Heyboer vond zichzelf een interessante man. Museums Vledder probeert uit te vinden waarom. Er loopt een tentoonstelling over deze excentrieke man en vrijdag 23 mei wordt er een lezing over hem gehouden. Schuif aan!

Spraakmakende avond

Anton Heyboer: kunstenaar en de man die vijf bruiden had. Een lezing in Museums Vledder probeert het antwoord te vinden op de vraag waarom hij de interessantste man van Nederland was. De lezing tijdens deze spraakmakende avond gaat over het vroege leven van Anton Heyboer. Ook is er aandacht voor de recentelijke vervalsingen van zijn kunst.

Zelfgebouwd fort

Bert Nijmeijer (journalist, medewerker HP/De Tijd en Noorderbreedte) vertelt over het leven van Anton Heyboer, die leefde van 1924-2005. Hij is bekend als een 'mal figuur', als 'die man met zijn vijf vrouwen' die met allemaal dieren in een zelfgebouwd fort in Den Ilp woonde. Heyboer zelf creëerde dit beeld, maar volgens Nijmeijer was hij veel meer dan dat. In de jaren vijftig en zestig hingen zijn etsen in de grote musea in de wereld, hij was een inspiratiebron voor onder meer Godfried Bomans en Harry Mulisch. Heyboer leidde een veelbewogen leven dat langs Nederlands-Indië, Curaçao, een Duits werkkamp en een psychiatrisch ziekenhuis voerde.

Vervalsingen

Ook de vervalsingen van de laatste tijd komen aan bod. Een 72-jarige man wordt ervan verdacht dat hij een paar duizend vervalste etsen had verkocht aan de Anton Heyboer Winkel in Amsterdam. Wie is deze man en hoe ging hij te werk? En de belangrijkste vraag: is hij misschien ook de vervalser? Kortom, een spraakmakende avond.

Tentoonstelling ECHT

De lezing hoort bij de tentoonstelling ECHT, die in Museums Vledder te zien is. De expositie loopt nog tot en met 9 juni en is van woensdag tot en met zondag te zien van 11:00 uur tot 16:00 uur. Ook op Hemelvaartsdag en tijdens het Pinksterweekend open.

Aanmelden kan telefonisch via 0521-383352.
Vrijdag 23 mei 2014, aanvang 19:30 uur.
Entree: 5,00 euro per persoon. Vrienden en vrijwilligers van Museums Vledder hebben gratis toegang.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2014-05-22 08:47:43 · Gepubliceerd: 2014-05-19 14:55:16 - 829