1

Blinkend nieuw Zilvermuseum in Zilverstad Schoonhoven

Koninklijke Cadeaus van zilver in Schoonhoven

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven Nieuws door

archief oud artikel 5 juni 2014 Schoonhoven, Zuid-Holland Het Zilvermuseum heeft zich de afgelopen maanden getransformeerd van een traditioneel museum naar een plek van bewonderen en doen. Prinses Beatrix opent hier donderdag 5 juni de tentoonstelling 'Koninklijke Cadeaus'.

Wereld van Zilver

'Koninklijke Cadeaus' is niet zomaar een nieuwe tentoonstelling in het Zilvermuseum, maar de openingstentoonstelling. Het museum in Schoonhoven is in de afgelopen maanden helemaal vernieuwd. In het voormalige Kazernegebouw in zilverstad Schoonhoven heeft het museum de afgelopen maanden een Wereld van Zilver ontworpen voor jong en oud. Stap zelf vanaf 6 juni binnen in een wereld van glitter en glans en voel, ruik en hoor zilver. Je kunt ook zelf aan de slag met dit edelmetaal. Verwonder je aan de langste zilverdoe-tafel ter wereld van veertien meter lang, vol zilververhalen en opdrachten met een knipoog naar de geschiedenis, etiquette en stijlen. Er is ook een vaste collectie van 400 jaar gebruikszilver. Die wordt na de verbouwing ook aantrekkelijker en eigentijdser gepresenteerd. Dat heeft alles te maken met de metamorfose van het Zilvermuseum van traditioneel museum tot een plek waar alles draait om bewonderen én doen.

Cadeaus van zilver

Bij de nieuwe tentoonstelling 'Koninklijke Cadeaus' zijn cadeaus van zilver te zien, stuk voor stuk geschenken die de Koninklijke familie de afgelopen twee eeuwen ontving. Dat sluit mooi aan bij de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Alle stukken werden gemaakt bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke familie, zoals de geboorte van Koning Willem-Alexander, het huwelijk van Koning Willem III en Koningin Emma en het zilveren regeringsjubileum van Koningin Beatrix.

Aandacht voor zilversmeden

Er zit een zilversmederij in het museum, waar jonge zilver- en goudsmeden aan het werk zijn die hun bedrijf aan het opstarten zijn. Zij geven uitleg over hun werk aan museumbezoekers. De tijdelijke tentoonstelling 'Meesterstukken' zet de goud- en zilversmeden centraal die dit jaar aan de Vakschool Schoonhoven afstudeerden. Allemaal bedoeld om het vak zilversmid meer onder de aandacht te brengen.

Pinksteren

Tip! Het Zilvermuseum is tijdens het Pinksterweekend geopend! Vind nog meer inspiratie voor uitjes tijdens de Pinksterdagen.

Laatst gewijzigd: 2014-10-27 07:05:01 · Gepubliceerd: 5 juni 2014 - 977