1

In een vrije val naar Oerol 2014

Terschelling gevuld met muziek en theater

Oerol 2014 Nieuws door

archief oud artikel 13 juni 2014 Cultuur Terschelling, Friesland Voor de 31e keer lenen de eilanders 'hun' eiland tien dagen lang uit aan het theaterfestival Oerol. Bekende artiesten als Blaudzun, Kraantje Pappie en Spinvis vullen Terschelling met muziek, opera en theater. Nieuw dit jaar is het festivalterrein de Betonning en een handige app om vooraf je programma samen te stellen.

Ieder jaar toont Oerol met trots vele premières van theaterstukken, die meestal speciaal voor de locaties op Terschelling zijn gemaakt. Zo staat Spinvis op het programma met Kintsukeroi. Deze dansopera vertelt het verhaal van een seismoloog die weigert te aanvaarden dat zijn geliefde door de tsunami is weggenomen. Ook theaterstukken met een bijzondere band met het eiland passeren de revue. Zo maakte choreograaf en videoanimator David Middendorp een soort alternatieve werkelijkheid waarin twee dansers in een vrije val langs een magisch Terschelling scheren. Hiervoor maakte Middendorp gebruik van zelfgemaakte luchtfoto's van het eiland.

Sense of Place

Dat Oerol geen doorsnee festival is blijkt duidelijk uit het thema 'Sense of Place'. Het grootste doel van het festival is het verbinden van cultuur met de natuur. Altijd bewust van de natuur om je heen. Om dit duidelijk te maken is het voormalige hoofdkwartier, het Groene Strand, ingericht als een soort expositieruimte waar grote installaties een plek hebben. In Café 2018 laat Lwd2018 zien hoe Sense of Place ook te maken heeft met de toekomstplannen van de Culturele Hoofdstad. Festivalhart is de Westerkeyn, waar festivalgangers alles vinden wat ze nodig hebben. Muziekconcerten, preview-optredens, do-it-yourself workshops en achtergrondinfo over makers en hun voorstellingen. En daarbij hoort natuurlijk een lekker kopje koffie met taart of een biertje met tapas.

Festivalapp

Voor het eerst beschikken bezoekers van Oerol over een app om hun eigen programma samen te stellen. Voorheen waren hiervoor niet voldoende zendmasten op het eiland aanwezig. Maar nu kan iedereen de app downloaden en zo de complete programmering snel bekijken.

Altijd leuk: een dagje op de Waddeneilanden!

Laatst gewijzigd: 2022-12-20 17:08:00 · Gepubliceerd: 13 juni 2014 - 1857